poniedziałek, 21 listopada 2011

Pieczarki duszone

Jeżeli lubicie pieczarki jako dodatek do obiadu to jest to bardzo smaczne rozwiązanie, zwłaszcza do pieczonego drobiu lub frytek. Można też je wykorzystać do pizzy lub zapiekanek.



Składniki ( dla ok. 4-5 osób): 

1 kg pieczarek
1 duża cebula
olej ( lub inny tłuszcz do smażenia)
sól, pieprz


Cebulę pokrojoną w kostkę należy zeszklić na oleju (oprószyć niewielką ilością soli w trakcie smażenie- szybciej zmięknie)

Pieczarki umyć i obrać, pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić do cebuli i dusić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku (świeżo mielony pieprz sprawi, że będą pikantniejsze).

Pieczarki są dobre, gdy całkowicie zmiękną i wyparuje z nich woda, która wydzieli się z grzybów w trakcie duszenia.


W wolnym czasie zapraszam do lektury strony: NobleProg

2 komentarze:

  1. bardzo lubię tak przyrządzone pieczarki. zwykle dodaję je do kurczaka z ryżem albo do samego ryżu, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo prosty i pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń