Śnieg nie odpuszcza, święta co raz bliżej co jest jednoznaczne z tym że z dnia na dzień może być tylko coraz smaczniej ;).
Dlatego aby cały czas trwać w tej leniwo-słodkiej atmosferze dziś przepis na tobołki z serem z "Małej szkoły pieczenia".
Ja zazwyczaj podwajam porcję składników i upieczone ciastka trzymam pod kloszem, wtedy taka bułeczka jest pyszna na śniadanie do kawy przez cały tydzień.
Składniki na ok 9-12 sztuk:
ciasto półkruche z serem
300 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
80 cukru pudru
szczypta soli
1 cukier waniliowy
150 g twarogu
5 łyżek mleka
6 łyżek oleju
nadzienie serowe:
250 przetartego przez sito twarogu
50 g rodzynek lub innych suszonych owoców
1 łyżeczka rumu
1 jajo
80 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żołtko do smarowania
cukier puder do posypania
- Mąkę przesiać z proszkiem na stolnicę, zrobić wgłębiebie, dodać cukier puder, sól, cukier waniliowy, twaróg, mleko i olej. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.
- Rodzynki włożyć do kubka i dodać rum.
- Przetarty ser zmieszać z jajkiem, cukrem, mąką ziemniaczaną. Dodać rodzynki i ponownie wymieszać.
- Nagrzać piekarnik do 220 stopni.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać kwadraty i nakładać na każdym z nich łyżkę masy serowej. Rogi ciasta smarować żółtkiem i sklejać do siebie nad nadzieniem. Z reszty ciasta wykroić kieliszkiem kółka. Kółko nakładać na wierzch tobołka delikatnie dociskając.
- Przed włożeniem do piekarnika posmarować żółtkiem wierzch ciastek. Piec 15-20 minut aż tobołki będą mieć złoty kolor. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Najlepiej przechowywać pod przykryciem. Smacznego!
Twarożek z rodzynkami zawsze chętnie zjem, a gdy jest on nadzieniem zamkniętym w bułeczce to tym bardziej łatwo ulegnę :)
OdpowiedzUsuńPiękne wyszły te tobołki, cudnie się prezentują :)
Mmm lubie takie twarożkowe cudeńka :>
OdpowiedzUsuńPiekne ,nastrojowe zdjęcia . Zachęcają do probowania .
OdpowiedzUsuń