poniedziałek, 17 grudnia 2012

Tobołki z serem

Do tobołka można wsadzić bułkę z masłem, mleko i rozpocząć podróż przez świat. Ale są też inne tobołki, bardzo smaczne, pełne pysznego sera i rodzynek.

Śnieg nie odpuszcza, święta co raz bliżej co jest jednoznaczne z tym że z dnia na dzień może być tylko coraz smaczniej ;).

Dlatego aby cały czas trwać w tej leniwo-słodkiej atmosferze dziś przepis na tobołki z serem z "Małej szkoły pieczenia". 

Ja zazwyczaj podwajam porcję składników i upieczone ciastka trzymam pod kloszem, wtedy taka bułeczka jest pyszna na śniadanie do kawy przez cały tydzień.

Składniki na ok 9-12 sztuk:

ciasto półkruche z serem 

300 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
80 cukru pudru
szczypta soli
1 cukier waniliowy
150 g twarogu
5 łyżek mleka
6 łyżek oleju 

nadzienie serowe:

250 przetartego przez sito twarogu
50 g rodzynek lub innych suszonych owoców
1 łyżeczka rumu
1 jajo
80 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żołtko do smarowania
cukier puder do posypania

- Mąkę przesiać z proszkiem na stolnicę, zrobić wgłębiebie, dodać cukier puder, sól, cukier waniliowy, twaróg, mleko i olej. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.

- Rodzynki włożyć do kubka i dodać rum.

- Przetarty ser zmieszać z jajkiem, cukrem, mąką ziemniaczaną. Dodać rodzynki i ponownie wymieszać.

- Nagrzać piekarnik do 220 stopni.

- Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać kwadraty i nakładać na każdym z nich łyżkę masy serowej. Rogi ciasta smarować żółtkiem i sklejać do siebie nad nadzieniem. Z reszty ciasta wykroić kieliszkiem kółka. Kółko nakładać na wierzch tobołka delikatnie dociskając.

- Przed włożeniem do piekarnika posmarować żółtkiem wierzch ciastek. Piec 15-20 minut aż tobołki będą mieć złoty kolor. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Najlepiej przechowywać pod przykryciem. Smacznego!









3 komentarze:

  1. Twarożek z rodzynkami zawsze chętnie zjem, a gdy jest on nadzieniem zamkniętym w bułeczce to tym bardziej łatwo ulegnę :)
    Piękne wyszły te tobołki, cudnie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm lubie takie twarożkowe cudeńka :>

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekne ,nastrojowe zdjęcia . Zachęcają do probowania .

    OdpowiedzUsuń