Niedługo Sylwester, a zaraz po nim nowy rok, mam nadzieję, że ten przepis sprawdzi się jako dobry smakołyk do kawy na te okazje ;-)
Ciasto I
7 jaj
20 dkg cukru (kryształ)
20 dkg zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka bułki tartej
1 łyzka proszku do pieczenia
2 plastry wafla
Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka, dodać cukier, ubić na sztywno. Dodać żółtka, znów ubić. Następnie wsypać mąkę z bułką tartą + proszek do pieczenia i orzechy. Wszystko delikatnie wymieszać.
Z podanych proporcji upiec dwa takie same placki w temperaturze 180 stopni około 40-45 minut. Przed włożeniem placków piekarnik powinien być rozgrzany.
Placki mają być pieczone w osobnych blaszkach. Na dnie każdej natłuszczonej formy położyć wafel i wylać na niego wcześniej przygotowaną masę.
Ciasto II
Upiec biszkopt jasny z 4 jaj.
Masa
pół litra mleka
pół szklanki cukru
1 bułka zwykła (najlepiej gdy będzie sucha)
10 dkg kokosu
1 kostka masła
Bułkę namoczyć w jednej szklance mleka, resztę mleka zagotować z cukrem, dodawać kokos, gotować 10 minut. Do gotującego kokosu dodać bułkę i gotować 5 minut, mieszając co jakiś czas. Wystudzić.
Masło ucierać, w między czasie dodawać po 1 łyżce przestudzonej masy kokosowej.
Kolejność złożenia ciasta:
Na pierwsze ciasto z waflem rozsmarować połowę masy, położyć na niej jasny biszkopt. Posmarować go masą, na której trzeba ułożyć następny placek z waflem.
Smacznego ;-)
o,fajny pomysł z tym waflem, bardzo ładnie wygląda to ciacho. Ciekawa jestem czy wafel nie namięka i nie robi się gumowaty i jak zachowuje się później przy krojeniu ?
OdpowiedzUsuńwidziałam podobne w gazecie kulinarnej.
OdpowiedzUsuńteż mnie zauroczyło! gdyby nie resztki świąteczne, już dawno bym je upiekła!
Wystarczy ostry nóż i będzie się kroił jak każdy inny wafel, nie robi się gumowate.Casto zachowuje swoją świeżość 3-4 dni od upieczenia, ze względu na masę. Polecam trzymać je w lodówce cały czas ;)
OdpowiedzUsuńhmm.. ciekawa jestem jego smaku:)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho! Ostatnio jadłam podobne na Wigilii klasowej. :D
OdpowiedzUsuńPycha!
Moja babcia robiła coś w tym stylu, pyszne było!
OdpowiedzUsuńInteresujące. Chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuń