Tyle ile jest dodatków tyle może być spodów pizzy. Podobno dobra pizza powinna być cienka i z małą ilością dodatków, tak aby nie psuć walorów samego ciasta. Dobra pizza to równiez taka, której odkrojony trójkątny kawałek nie ugina się bardzo do dołu.
A moja pizza jest puchata i smaczna, dodatki prezentują się na niej dostojnie i gdy tylko na nią patrzę krzyczy do mnie - mamo ! ;). Przepis na tą dobroć pochodzi z tej pysznej strony: puszysta pizza
Składniki na dużą pizze (blacha z piekarnika):
1 i 1/2 szklanki wody mineralnej niegazowej
40 g świeżych drożdzy
2 łyżeczki cukru
600 g mąki pszennej
2 łyżeczki cukru
600 g mąki pszennej
4 łyżki oliwy
1 pełna łyżeczka soli
1 pełna łyżeczka soli
Przykładowe dodatki:
plastry szynki lub boczku
40 dkg pieczarek
1 cebula
pół szklanki kukurydzy
15 dkg żółtego sera
papryka słodka
oregano, bazylia, tymianek
Sos pomidorowy:
0.5 szklanki ulubionego ketchupu
1 łyżka oliwy
1 łyżka oregano
- 3/4 szklanki wody z całości podgrzać, ale tylko tak aby była ciepła, dodać drożdze i cukier. Dobrze rozmieszać, aby drożdze się rozpuściły. Odstawić na 5 minut, drożdże powinny się spienić.
- Podgrzać do tej samej temperatury resztę wody - 3/4 szklanki.
- Do dużej miski przesiać mąke, zrobić wgłębienie dodać spienione drożdze, wymieszać z mąką. Dodać resztę wody, oliwę i sól. Wyrobić ciasto, które będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Ciasto można wyrabiać w mikserze z hakiem do wyrabiania.
- Wyrobione ciasto na kształt kuli przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odłożyć je na 40 - 60 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
- Nagrzać piekarnik do 250 stopni.
- Sos pomidorowy: wszystkie składniki mieszamy ze sobą w kubeczki, będzie to baza, którą trzeba rozsmarowac bezpośrednio na ciasto przed położeniem reszty składników.
- Pieczarki można umyć i pokroić na drobne paseczki i je udusić na maśle, lub tez kłaść je na pizzy surowe.
- Cebulę pokroić w cienkie paski.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiać. Blachę z piekarnika posmarować łyżką oliwy. Przełożyć ciasto na blachę, zostawić jeszcze przez 10-15 minut do wyrośnięcia.
- Na wyrośniętym cieście rozsmarować sos i układać resztę składników według upodobania. Całość posypać słodką papryką i ziołami typu: oregano, bazylia lub tymianek
- Piec w nagrzanym piekarniku 12-20 minut, ciasto powinno być rumiane, a spód chrupiący.
- Wyjąć pizze z pieca i od razu posypać ją startym żółtym serem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz