niedziela, 14 kwietnia 2013

Misiankowa szarlotka - proste ciasto z jabłkami

Wiosna w końcu nieśmiało do nas przyszła, czasami popłakuje jeszcze deszczem, ale to pewnie dlatego, że zima nie chciała się wynieść i teraz jej głupio przed ludźmi, że musieli na nią tyle czekać.

Dzisiejsza szarlotka jest bardzo prosta, ale bardzo smaczna. W jabłkach czuć nutkę cytrynowo-cynamonową, które leżakują na spodzie z kruchego ciasta. A jabłka najlepsze czyli od mojego taty :).

A przepis, którym się posiłkowałam pochodzi stąd: Misiankowa szarlotka

Składniki na ciasto:0,5 kg mąkiMasło rośline - 200 g3/4 szklanki cukru2 żółtka ( białka będą potrzebne do smarowania ciasta)2 łyżki kwaśnej śmietany 18%szczypta soliJabłka:1 kg jabłekcynamon mielonycukier waniliowypół szklanki cukru kryształuskórka otarta z jednej średniej cytrynyDodatkowo: Forma na tartę lub blaszka- 25/26 cm średnica
- Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, posiekać na drobne kawałeczki. Dodać żółtka, cukier, śmietanę i sól. Wyrobić ciasto, podzielić na dwie części, zawinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki na dwie godziny.- Jabłka obrać, przekroić na połowę, wydrążyć gniazda nasienne. Włożyć do miski, posypać cynamonem, dodać skórkę z cytryny i cukier. Wymieszać łyżką, odstawić na dwie godziny. Po tym czasie odlać sok który powstanie.- Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.- Wyjąć jedną część ciasta, rozwałkować i wyłożyć dno i boki posmarowaną tłuszczem formie na tartę. Ciasto posmarować białkiem i ponakłuwać widelcem. Podpiec przez 15 minut w temperaturze 160 stopni.- Na podpieczonym cieście, ułożyć ciasno połówki jabłek. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nią jabłka. Jeżeli chcecie zrobić ozdoby, wystarczy zostawić trochę ciasta i z niej wyciąć ulubione kształty. Piec ciasto jeszcze przez 60 minut w temperaturze 160 stopni. Gdy szarlotka ostygnie można oprószyć ją cukrem pudrem. Smacznego :)










2 komentarze: