sobota, 9 kwietnia 2011

Domowe Pieguski





Rozpocznę od przepisu na domowe pieguski, który został przeze mnie trochę zmodyfikowany

składniki:

1 tabliczka czekolady z całymi orzechami ( użyłam tej z "okienkiem")
3 szklanki mąki
1 kostka zimnego masła
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
pół szklanki rodzynek( trzeba je sparzyć wrzątkiem)

Mąkę łączymy z zimnym masłem, dodajemy cukier, dwa żółtka, pokrojoną czekoladę z orzechami oraz rodzynki. Jeżeli ciasto nie będzie się chciało połączyć, należy dodać trochę zimnej wody. Formujemy 3 lub 4 wałeczki o średnicy ok. 4 cm, zawijamy w papier lub folię i wkładamy na minimum godzinę do lodówki.

W czasie gdy piekarnik będzie się rozgrzewał do 180 stopni, kroimy ostrym nożem schłodzone ciasto w talarki o grubości 1cm, lekko je spłaszczamy przed ułożeniem w blaszce. Pieczemy około 15-20 minut. Polecam po kwadransie tradycyjnie sprawdzić ciastko zapałką czy nie jest surowe, Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz