środa, 13 kwietnia 2011

Drożdżowe bułeczki z wiśniowym nadzieniem


Między sprzątaniami świątecznymi, i innymi pracami zawsze znajdzie się czas na przetestowanie nowego przepisu. Dzisiejszy na drożdżówki pochodzi z  majowego Poradnika Domowego nr5/2011.
Bułeczki są bardzo łatwe do zrobienia ;)

Składniki na ciasto: 
3 szklanki mąki tortowej
2 jaja
3 dag drożdży
1/2 szklanki cukru pudru
5-7 dkg masła
cukier waniliowy ( zamiast tego dałam kilka kropli ekstraktu waniliowego)
szczypta soli

Nadzienie
Poradnik poleca konfitury wiśniowe, u mnie był dżem wiśniowy i jagodowy

Kruszonka
1/2 szklanki mąki
6 dag masła
1/3 szklanki cukru pudru( polecam mimo wszystko bardziej kryształ)
(wszystkie te składniki zagniatamy razem)

Drożdże kruszymy, rozcieramy z łyżeczką cukru, dodajemy łyżeczkę mąki, szczyptę soli, następnie rozprowadzamy wszystko z ciepłym mlekiem i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby rozczyn ruszył.
Jaja bardzo starannie ubijamy z pozostałym cukrem pudrem( ok. 10 minut). Wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski z wcześniej przesianą mąką. Dodajemy do tego masę jajeczną, w moim przypadku parę kropel ekstraktu waniliowego i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy roztopione letnie masło i starannie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy je ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto urośnie, toczymy z niego dość długi wałek, odkrawamy z niego placki, które rozklepujmy w dłoniach prawie na płasko. Nakładamy dżem i sklejamy dłuższymi bokami do siebie, formując przy tym kształt bułeczki.




Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( na blaszce z piekarnika zmieściło mi się 6 sztuk)
Gdy już podrosną, posypujmy je kruszonką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut, piec w 180 stopniach, gdy już ładnie się zarumienią są gotowe :)

ps. z podanej porcji wyszło mi 15 bułeczek


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz