Jutro dzień Babci,a później dzień Dziadka. Te herbatniki mogą stać się idealnym słodkim prezentem dla naszych najbliższych. Bardzo łatwe i szybkie w zrobieniu, przy pomocy osób starszych poradzą sobie z nimi nawet najmłodsi ;). Przepis pochodzi z książeczki "Czekolada" Jacqueline Bellefontaine.
.
Składniki: ( na ok.30 ciasteczek)
85 miękkiego masła
6 łyżek cukru
1 jajko
1 łyżka mleka
225 g mąki pszennej
2 łyżki kakao w proszku
* Wyłożyć 2 blachy( najlepsze są te duże z piekarnika) papierem do pieczenia
* Utrzeć w dużej misce miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, mleko i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać z kakao i stopniowo dodawać do masy, starannie wymieszać, wyrabiać ciasto aż będzie miękkie.
* Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
* Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na placek o grubości 5 mm. Foremkami różnych kształtów wycinać ciasteczka i układać na blaszce koło siebie. Powtórzyć czynność z okrawków ciasta.
* Gdy blacha będzie zapełniona, włożyć ją do nagrzanego piekarnika i piec ok 10-12 minut aż ciastka się zarumienią.
* Po upieczeniu wyjąć i studzić na blaszce.
Lukier:
175 przesianego cukru pudru
3 łyżki soku pomarańczowego
Dodatkowo: czekolada ( ok 50-100g)
Puder zmieszać z sokiem w misce. Posmarować każdego herbatnika ( użyłam szprycy). W trakcie gdy lukier będzie zastygał, rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy czekolada stężeje, ozdobić nią każde ciasteczko. Jeżeli ma to być prezent, można spróbować zrobić literki na herbatnikach. Smacznego ;-)
bardzo ładnie się prezentują! też na jutro robię słodkie upominki:)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym się w jedno wgryzła. :D
OdpowiedzUsuń