sobota, 27 kwietnia 2013

Jabłecznik alzacki

Kolejny przepis z jabłkiem w roli głównej, z delikatną nutą serową w cieście. Prosty i smaczny, a przez nacięcia jabłek bardzo oryginalny w wyglądzie.

Przepis z którego korzystałam znajduję się w książce " Mała szkoła pieczenia". Delikatnie go zmodyfikowałam przez co wydaje mi się jeszcze smaczniejszy :)

Składniki:

150 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 cukru pudru
1 szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
75 g twarogu
3 łyżki mleka
4 łyżki oleju

Jabłka:

900 g małych jabłek
2 łyżki soku z cytryny
100 g cukru
3 jajka
1/8 l śmietany 18%


- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę lub do dużej miski. Dodać cukier, sól i cukier waniliowy, zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wlać mleko i olej. Wyrobić elastyczne ciasto,  Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

- Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, posypać cukrem, skropić cytryną i wszystko wymieszać. Odłożyć na godzinę, po tym czasie odlać sok, który się wytworzy.

-Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę ( średnica 26 cm). 
Podpiec w rozgrzanym piekarniku 15 minut.

- Na podpieczonym cieście układać ciasno jabłka. Na każdej ćwiartce zrobić kilka nacięć.

- Jajka wymieszać ze śmietaną i cukrem w misce. Polać masą wyłożone jabłka. Piec jeszcze 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!









4 komentarze:

  1. Kawałek wygląda zachęcająco Ciekawe, jak prezentuje się w całości. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedy zobaczylam zdjecie,,,- jablka w tym ciescie zupelnie wygladaja jak w moim przepisie "tarta cynamonowa z jablkami",,,ale oczywiscie przepis zupelnie nie ten sam,,,podoba mi sie Twoje ciasto,bo dodatek sera zawsze zmienia smak na lepszy--musze wyprobowac!
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Skradł moje podniebienie w całości :D

    OdpowiedzUsuń