niedziela, 10 listopada 2013

Ptasie mleczko z galaretką

To domowe ptasie mleczko jest słodkie, miękkie i znika szybciej niż myślicie, a najlepsze jest to, że to Wy jesteście Panami i władcami tego deseru, bo od was zależy jaki smak galaretek dobierzecie. :)

Idealne dla dzieciaków na przyjęcie urodzinowe, z racji kolorowego wyglądu. Sądzę również, że fani ptasiego mleczka nie przejdą obojętnie koło tego smakołyku.


Składniki:

500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
2 opakowania "śnieżki"
2 galaretki truskawkowe
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki agrestowe

 - Galaretki wykonać według przepisu na opakowaniu (po 2 galaretki tego samego smaku w jednym naczyniu)zmniejszając ilość wody o połowę. Ostudzić, ale tak, aby zachowały półpłynną postać.

- Formę na ciasto wyłożyć folią spożywczą, tak aby wystawała za blaszkę.

- 250 ml mleka skondensowanego wlać do miski, wsypać 1 opakowanie śnieżki, miksować ok. 3 minuty. Dodać ostudzone galaretki agrestowe i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylać do przygotowanej blachy. Włożyć do lodówki. To samo zrobić z galaretką cytrynową, wlać ją jednak dopiero gdy warstwa agrestowa całkowicie zastygnie. Ponownie włożyć do lodówki.

- Trzecią i ostatnią warstwą jest galaretka truskawkowa. Gdy druga warstwa zastygnie, a galaretka truskawkowa będzie już półpłynna należy ją wylać na tą warstwę i włożyć do lodówki. Tak przygotowane ptasie mleczko jest gotowe do jedzenia gdy galaretka całkiem stężeje. Smacznego !

ps. Deser jest pyszny z kleksem bitej śmietany :)







5 komentarzy:

  1. nie raz spotkałam się z tym przepisem , sama robiłam coś podobnego :)
    Pysznie u Ciebie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje wygląda prześlicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a czemu nie ma spodu?

    OdpowiedzUsuń
  4. To ptasie mleczko zsiada się na tyle, że nie potrzebuje spodu. Ewentualnie przed wylaniem pierwszej warstwy na dno można położyć herbatniki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Już mam ochotę na ptasie mleczko :)

    OdpowiedzUsuń