czwartek, 21 listopada 2013

Kruche ciasteczka maślane na choinkę

Gdy zamiast "cześć" mówisz: niech to diabli, ale zimno wiesz, że to już ten czas: pluchy, chłodów i zimy prawie jak w Winterfell, ale też i nadchodzących świąt. Możesz narzekać pod nosem, ale to raczej niczego nie zmieni, zawsze możesz się też zabrać za ciasteczka, takie kruche i pachnące. Takie idealne na każdą okazję.

 Maślanym ciasteczkom nadajesz kształt Ty i Twoja fantazja, albo może też kształt Twoich foremek :). Można je dekorować lukrem, cukrem pudrem lub kolorowymi posypkami, u mnie wersja saute.

Plusy: kruche, smaczne i ślicznie pachną, gdy zrobisz w nich dziurkę to będą idealne do powieszenia na choinkę, minusów nie zauważyłam :). Zatem łapcie za sitka i przesiewamy mąkę!



Składniki:

250 g masła
3/4 szklanki cukru
2 i 3/4 szklanki mąki
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 szczypta soli
2 jajka
mąka do podsypania


- Mąkę przesiać do dużej miski lub na stolnice, zrobić wgłębienie, dodać masło i pokroić je nożem na małe kawałki. Dodać cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli, 2 jajka. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą.

- Ciasto włożyć do lodówki na 15 minut lub jeśli się da to dłużej.

- Nagrzać piekarnik do 200 stopni.

- Wyjąć ciasto z lodówki, odciąć 1/5 ciasta, rozwałkować na 1/2 cm i wyciąć pożądany kształt nożem lub foremką. Układać blisko siebie na blaszce. Piec ok. 10-12 minut. To samo robić z resztą ciasta. Smacznego! Jeżeli chcemy powiesić ciastka na choince, przed pieczeniem należy np. słomką do napojów zrobić dziurkę w każdy, ciastku






1 komentarz:

  1. Bardzo urokliwe ciasteczka i przydatny przepis,pozdrawiam ciepło. (nogawkuchni.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń