To co wam dziś przedstawiam jest magicznie pyszne, kruchutkie ciasteczko z dżemem malinowym, posypane cukrem pudrem, u mnie jest to tzw cacko z dziurką.
Odnośnie dżemu malinowego, nie musi to być koniecznie ten smak. Jeśli nie lubicie lub nie macie takiego pod ręką nie popełnicie zbrodni i nie będziemy musieli wzywać Agaty Christie, gdy użyjecie innego dżemu lub konfitury. Zatem do dzieła :)
Składniki:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
250 g masła
mąka do podsypywania
1 łyżka zimnej wody
tłuszcz do wysmarowania blachy
dżem malinowy
cukier puder do posypania
- Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę, zrobić wgłębienie, włożyć masło. Pociąć nożem na małe kawałki, wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać wodę i bardzo szybko wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 15-45 minut.
- Nagrzać piekarnik do 190 stopni.
- Ciasto podzielić na pół. Rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy na grubość 1/2 cm, wykrawać szklanką lub foremką ciastka. Kłaść na posmarowanej tłuszczem blaszce lub na papierze do pieczenia. Piec 10 minut w temperaturze 190 stopni.
- To samo zrobić z druga połową ciasta. Na ostudzoną połowę ciasteczek nakładać łyżeczkę dżemu i przykrywać je nieposmarowanymi. Udekorować cukrem pudrem
*W połowie nieupieczonych ciasteczek można wykroić np kieliszkiem dziurkę, tak przygotowane i upieczone kłaść na górną część ciastka, wtedy będzie widoczny dżem. Smacznego!
Pyszny klasyk :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :) Muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńJak smakowicie wyglądają. Pychota! Dżem malinowy idealnie pasuje. Pozdrawiam :)))
OdpowiedzUsuńNiby proste a prezentują się pięknie :)
OdpowiedzUsuń