Opcji jest kilka, pieczemy i lukrujemy, wkładamy do ładnego pojemniczka i czekamy, aż zmiękną, albo robimy w pierniczkach dziurki i wieszamy je na choince. Kolejnym ich wykorzystaniem jest zapakowanie w celofan lub kolorową folię i wręczeniu komuś jako prezent. Ile głów tyle pomysłów :)
Dodam tylko, że te piernikowe gwiazdki genialnie pachną :)

- W garnku na małym ogniu podrzewać miód, cukier, cukier wanilinowy, masło i mleko aż się rozpuszczą. Wystudzić, dodać cynamon i wymieszać.- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do dużej miski, dodać kakao, mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Połączyć z miodową masą. Zagnieść ciasto.- Piekarnik nagrzać do 190 stopni.- Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm. Foremką lub nożem wycinać gwiazdki w cieście. Słomką do napojów można zrobić dziurki, przez które po upieczeniu będzie można włożyć wstążeczki. Układać na posmarowanej tłuszczem blaszce lub wyłożonej papierem do pieczenia.- Piec 10 minut w temp 190 stopni. Ostudzone można polukrować. Smacznego!

wpraszam się na pierniczki:> muszę ukraść przepis na lukier taaaaki gęsty wow!
OdpowiedzUsuń