sobota, 4 stycznia 2014

Muffiny orzechowe

Nie ma nic lepszego od muffina orzechowego ! :) . W dzisiejszy sobotni poranek nie pozostaje mi nic innego jak podzielić się z wami tym pysznym przepisem. Śniegu nie ma, a na Stadionie Narodowym nie można dziś jeździć na łyżwach i jak tu człowiek ma trzymać formę?:)

Poniżej przepis na muffiny z korzenną nutką i grudniowym śniegiem jako posypka :) (czytaj: cukier w kryształkach)

Składniki:pół kostki miękkiego masła * 125 g1/2 szklanki cukru1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej1 jajo1 i 1/2 szklanki śmietany1 i 1/2 szklanki mąki2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody60 g posiekanych orzechów włoskich
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.- Masło, cukier i przyprawy utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać jajo i śmietanę, wymieszać.- Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito i dodawać stopniowo do wraz z orzechami do wcześniej przygotowanej masy cały czas mieszając. - Formę na muffiny posmarować masłem. Nakłać masę na 3/4 wysokości wgłębienia w formie. Piec 20-25 minut. Ostudzone można udekorować czekoladą, cukrem pudrem, cukrem w kryształkach. Smacznego!


3 komentarze:

  1. zgadzam się - nie ma nic lepszego. uwielbiam brać takie domowe, słodkie wypieki do szkoły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, pysznie wyglądają :)
    Na łyżwach jeździłam raz i mam z tym związane bardzo bolesne wspomnienia... Jeszcze trochę czasu minie, zanim się znów przemogę ;)

    OdpowiedzUsuń