Na tym polega magia drobnych przekąsek, tylko że nie wiesz co drzemie w czipsach z paczki, a w tym przypadku listę znasz w całości. Jesteś również osoba, która decyduję o dodatkach, to tak trochę jak przywódca pilota.
Wiadomo podżeranie jest grzechem, ale czemu czasem nie przejść na ciemną stronę ? :)
Składniki:
pół kilograma mąki
1 szklanka mąki
3 żółtka
350 g masła lub margaryny
1 łyżka cukru
1 płaska łyżka soli
- Mąkę przesiać na stolnicę lub do dużej miski. Dodać margarynę, pokroić nożem na bardzo drobne kawałki. Dodać żółtka, sól, cukier i śmietanę. Wyrobić elastyczne ciasto, owinąć w folię aluminiową, włożyc do lodówki na 12 godzin.
- Podzielić ciasto na trzy części. Rozwałkować pierwszą, złożyć w kopertę i ponownie rozwałkować, powtórzyć tą czynność trzykrotnie. Z ostatecznie rozwałkowanego placka na średnią grubość, wycinać nożem lub radełkiem paski o szerokości ok 1, 5 cm. Kłaść na blaszce w niewielkich odstępach. To samo zrobić z dwoma pozostałymi plackami.
- Piec paluszki ok 15 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
- Ciastka mogą mieć różne dodatki: kminek, sól morską, żółty ser itd. Wyciete paski należy smarowac białkiem i kłaść dodatki, a potem dopiero piec.
Świetny pomysł na przekąskę :)
OdpowiedzUsuńCzasem z prostych pomysłów rodzą się smakowite dania.
Chętnie przetestuję przepis.
Tym czasem pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/
Pyszne, bardzo podoba mi się dodatek kminku :)
OdpowiedzUsuń