wtorek, 15 stycznia 2013

Słone paluszki

Zaczynasz od spróbowania w trakcie oglądania filmu, meczu siatkówki czy innych przyjemności damsko - męskich, zanim się obejrzysz znika cała miseczka.

Na tym polega magia drobnych przekąsek, tylko że nie wiesz co drzemie w czipsach z paczki, a w tym przypadku listę znasz w całości. Jesteś również osoba, która decyduję o dodatkach, to tak trochę jak przywódca pilota.

Wiadomo podżeranie jest grzechem, ale czemu czasem nie przejść na ciemną stronę ? :)

Składniki:

pół kilograma mąki
1 szklanka mąki
3 żółtka
350 g masła lub margaryny
1 łyżka cukru
1 płaska łyżka soli

- Mąkę przesiać na stolnicę lub do dużej miski. Dodać margarynę, pokroić nożem na bardzo drobne kawałki. Dodać żółtka, sól, cukier i śmietanę. Wyrobić elastyczne ciasto, owinąć w folię aluminiową, włożyc do lodówki na 12 godzin.


- Podzielić ciasto na trzy części. Rozwałkować pierwszą, złożyć w kopertę i ponownie rozwałkować, powtórzyć tą czynność trzykrotnie. Z ostatecznie rozwałkowanego placka na średnią grubość, wycinać nożem lub radełkiem paski o szerokości ok 1, 5 cm. Kłaść na blaszce w niewielkich odstępach. To samo zrobić z dwoma pozostałymi plackami.

- Piec paluszki ok 15 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

- Ciastka mogą mieć różne dodatki: kminek, sól morską, żółty ser itd. Wyciete paski należy smarowac białkiem i kłaść dodatki, a potem dopiero piec.






2 komentarze:

  1. Świetny pomysł na przekąskę :)
    Czasem z prostych pomysłów rodzą się smakowite dania.

    Chętnie przetestuję przepis.

    Tym czasem pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
    http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, bardzo podoba mi się dodatek kminku :)

    OdpowiedzUsuń