środa, 27 kwietnia 2011

Sosy chrzanowe

A dziś będzie o babce, która wyglądała ładniej niż smakowała ;) i o sosach chrzanowych idealnych dla miłośników nieco ostrzejszych dodatków do wędlin, czy też jako dodatku na wiosenną kanapkę.

A o to i babeczka wielkanocna


Za to sosy wyszły pyszne, przepisy na nie poniżej ;-)

I sos chrzanowy 

składniki:

3/4 szklanki śmietany 18%
2 całe surowe jajka
1 łyżka cukru
szczypta soli 
1 łyżka octu( u mnie balsamiczny)
1 średni słoiczek chrzanu

Śmietanę, jajka,cukier, i szczyptę soli łączymy razem, następnie zagotowujemy na małym ogniu. Do tak powstałej ciepłej masy dodajemy słoiczek chrzanu i łyżkę octu, mieszamy wszystko, gdy ostygnie najlepiej schować do lodówki i konsumować na drugi dzień.



II sos chrzanowy


składniki:


1 słoiczek słodkiego chrzanu
3 jajka gotowane
sól i pieprz
3 łyżki musztardy( wybór musztardy zależy od tego jak bardzo ostry ma być sos)
1 mały jogurt naturalny
1 łyżeczka cukru
kilka kropel cytryny

Z ugotowanych już jajek wyjmujemy żółtka i rozcieramy je z musztardą, dodajemy jogurt naturalny, cukier, chrzan, kilka kropel z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na samym końcu kroimy białka w kostkę, wsypujemy do powstałego sosu, delikatnie mieszamy całość, również proponuje podawać go na drugi dzień. smacznego :-)



1 komentarz:

  1. ten pierwszy sos robię, ale u mnie jest trochę bardziej płynny :D

    OdpowiedzUsuń