niedziela, 20 listopada 2011

Babka marmurkowa

Dziś przedstawię klasyczny przepis na ciasto ucierane, z którego zrodziła się babka marmurkowa. Ważne, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową ( należy wyjąć mleko, jaja i masło z lodówki co najmniej pół godziny przed pieczeniem). Przepis  pochodzi z książki: Mała Szkoła Pieczenia




Składniki: 


250 g miękkiego masła
250 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
4 jajka
400 g mąki
100 g  mąki ziemniaczanej
1 torebka proszku do pieczenia
szczypta soli
100 ml mleka
20 ml rumu
30 g kakao

Dodatkowo:

masło
bułka tarta

Miękkie masło utrzeć z cukrem ( ucierać masło stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy) na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka, jedno po drugim i ucierać.

Przesiać mąkę z mąką ziemniaczaną, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia, dodawać do masy na przemian z mlekiem i mieszać.  Dodać rum, ponownie wymieszać.

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Nasmarować formę do pieczenia (duża forma na babkę z kominkiem, średnica ok 25 cm ) masłem i oprószyć bułką tartą.

Masę podzielić na dwie części, jedną połączyć z  30 g kakao. Łyżką na przemian nakładać masy, raz ciemna raz jasna. ostatnią warstwę delikatnie przemieszać widelcem, aby powstał marmurkowy wzór.

Piec 60-65 minut na środkowym poziomie piekarnika, po około 50 minutach można sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe, będzie na to wskazywało gdy patyczek po wyjęciu z babki będzie suchy.

Studzić w formie, po wyjęciu do dekoracji można użyć cukru pudru, lukru lub polewy czekoladowej. Polewę można uzyskać po stopieniu tabliczki czekolady( lub więcej) w kąpieli wodnej.





4 komentarze: