Składniki ( dla ok. 4-5 osób):
1 kg pieczarek
1 duża cebula
olej ( lub inny tłuszcz do smażenia)
sól, pieprz
Cebulę pokrojoną w kostkę należy zeszklić na oleju (oprószyć niewielką ilością soli w trakcie smażenie- szybciej zmięknie)
Pieczarki umyć i obrać, pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić do cebuli i dusić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku (świeżo mielony pieprz sprawi, że będą pikantniejsze).
Pieczarki są dobre, gdy całkowicie zmiękną i wyparuje z nich woda, która wydzieli się z grzybów w trakcie duszenia.
W wolnym czasie zapraszam do lektury strony: NobleProg
bardzo lubię tak przyrządzone pieczarki. zwykle dodaję je do kurczaka z ryżem albo do samego ryżu, pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo prosty i pyszny przepis :)
OdpowiedzUsuń