sobota, 26 listopada 2011

Jabłecznik Styryjski

Kruche ciasto razem z jabłkami, orzechami laskowymi oraz rodzynkami to propozycja deseru na jesienne spotkania kawowe lub herbaciane. Wypiek w przyjemny sposób osładza dżem morelowy i lukier, które daje się już na upieczone ciasto. Źródło przepisu to książka Mała Szkoła Pieczenia.






Składniki na ciasto:

600 g razowej mąki pszennej
1 torebka proszku do pieczenia
200 g margaryny
50 g cukru
1/2 łyżeczki soli
250 ml mleka

(Składniki takie jak mleko i margaryna powinny być zimne, dlatego też najlepiej gdy będą bezpośrednio wyjmowane z lodówki, w trakcie dodawania ich do mąki)



Składniki na nadzienie:


1 1/2 kg jabłek
4 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
125 g cukru
150 g zmielonych orzechów laskowych (orzechy ważymy przed łuskaniem)
100 g rodzynek
1 łyżka cynamonu
1 żółtko
200 g konfitury morelowej (lub dżem)
100 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, cukier, mleko i szczyptę soli, zagnieść bardzo szybko wszystkie składniki na gładkie ciasto. Uformować kule, owinąć ją folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Blachę posmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Obrać jabłka, zetrzeć na tarce (duże oczka), odcisnąć sok, dodać rodzynki, cukier, cynamon, orzechy laskowe, otartą skórkę z cytryny i sok cytrynowy, wszystko dokładnie wymieszać.

Wyjąć ciasto z lodówki, odkroić 3/4- rozwałkować tak, aby ciasto wypełniło całą blaszkę (dno plus brzegi)
Na ciasto wyłożyć przygotowaną masę jabłkową. Z reszty ciasta ( również je rozwałkować) wyciąć radełkiem lub nożem cienkie paseczki. Układać je na jabłkach, tak aby stworzyły skośną kratkę.

Żółtko rozbełtać i posmarować nim tylko paski. Jabłecznik piec 35 minut w temperaturze 200 stopni.

Ciasto ostudzić, konfiturę (dżem morelowy, u mnie było go 280g) przetrzeć przez sitko do garnka, podgrzać. Wypełniać tym kratki, które powstały z pasków ciasta. Gdy dżem zastygnie, położyć lukier tylko na paski.
Lukier zrobić ze 100 g cukru pudru zmieszanych z 2 łyżkami soku z cytryny.


5 komentarzy:

  1. To musi być świetne połączenie smaków:) Poproszę kawałek, bo wygląda naprawdę kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  2. O, też się nad nim ostatnio zastanawiałam, mam go w swojej (innej) książce... teraz widzę, że trzeba było go zrobić, bo super wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda.
    a dodatek orzechów i tych wspaniałych przypraw kusi mnie niebywale ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. błąd w przepisie - pominęlas cukier w przygotowywaniu masy jabłecznej. Jest wymieniony w składnikach ale nie w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń