wtorek, 29 listopada 2011

Nalewka kawowa

Bardzo smaczna i delikatna nalewka kawowa to ciekawa opcja dla osób, które lubią słodkie alkohole. Sposób wykonania bardzo prosty, czas oczekiwania to tylko 10 dni, dlatego też można ją zaserwować gościom już w najbliższe święta. Tak przyrządzona nalewka może być również rewelacyjnym prezentem dla smakosza kawy :). Przepis pochodzi od znajomej.



Sposób przyrządzenia: 

*2,5 łyżki kawy mielonej parzymy w szklance wody (250ml) "po turecku"

* 1,5 szklanki cukru zagotować w 1 szklance wody

* Zaparzoną kawę wlewamy powoli do termosu, tak aby nie wlać fusów, dolać syrop (zagotowany cukier).

* Zakręcić termos i odstawić na 8 godzin

* Po 8 godzinach przelać płyn z termosu do garnka, wlać szklankę spirytusu (250 ml), zamieszać.

* Przygotować butelkę w której będzie "przeżerała" się nalewka. Mi wyszło około 0.8 L.

*Przelać płyn z garnka do butelki (najlepiej przez lejek). Nalewka jest gotowa po 10 dniach. Raz dziennie powinno się potrząsnąć butelką.

Smacznego :)


6 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smakowicie;) - lubię kawę a nalewki to pyszności;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Alkohol z kawą to nie jest najzdrowsze połączenie dlatego trzeba to pić z umiarem. Nie trzeba też codziennie potrząsać butelką gdyż nie wnosi to niczego do nalewki. Prawdziwy jej smak i tak powstanie dopiero po kilku miesiącach leżakowania.

    OdpowiedzUsuń
  3. przepis wspanialy, warty sprobowania .. mam male pytanie, czy moge uzyc mniej cukru ?
    Ala

    OdpowiedzUsuń
  4. można zmniejszyć dawkę cukru do 1 szklanki

    OdpowiedzUsuń