piątek, 18 listopada 2011

Chałka

Poniższy przepis na chałkę pochodzi z książki pt. Mała Szkoła Pieczenia. Jest to podstawowa wersja ciasta drożdżowego.

Bardzo ważne przy pieczeniu ciasta drożdżowego jest, aby składniki miały temperaturę pokojową, w tym celu należy wcześniej wyjąć z lodówki mleko, jajka i masło.



Składniki na chałkę: 


500 g mąki
30 g drożdży świeżych
250 ml letniego mleka
60 g płynnego masła
80 g cukru
2 jajka
sól

Dodatkowo

1 żółtko do smarowania
1 łyżka wody do smarowania
cukier
rodzynki (niekoniecznie)

Mąkę przesiać, zrobić zagłębienie, wlać do niego drożdże rozpuszczone w mleku. Składniki zmieszać drewnianą łyżką, na koniec oprószyć mąką, miskę z rozczynem przykryć ściereczka i odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. Rozczyn powinien "ruszyć" - powinny się na nim pojawić wyraźne pęknięcia.

Jajka, masło, odrobina soli i cukier dokładnie razem wymieszać, płaską drewnianą łyżką. Dodać do rozczynu. Ręką wyrabiać ciasto aż  stanie się lśniące i będzie odchodzić od ręki (ok.10 minut). Wyrobione ciasto ponownie oprószyć mąką i odłożyć do wyrośnięcia na 15-30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Posmarować tłuszczem blachę do pieczenia. U mnie była to keksówka.

Wyrośnięte ciasto przenieść na stolnicę podsypaną mąką, ciasto można podzielić na 3 części i upleść z nich warkocz (tak wygląda oryginalna chałka) , lub też uformować tak, aby włożyć je bezpośrednio do formy.

Rozbełtać 1 jajko z 1 łyżką wody, pędzelkiem posmarować chałkę, która jest już w formie i posypać cukrem kryształem, można również dołączyć rodzynki, które należy powtykać w chałkę.

Ciasto pozostawić jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia.

Piec chałkę 30-35 minut na środkowym poziomie piekarnika. Zostawić do wystygnięcia w piekarniku. Jeżeli góra będzie się za szybko przypiekać, należy położyć folię aluminiową na wierzch.

6 komentarzy:

  1. Alez mi sie zachcialo takiego drozdzowego smakolyku. Na sniadanie, z miodem, popita kawa z mlekiem, nie ma sobie rownych!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna jest... zachciało mi się na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. domowa chałka i świeże, wiejskie prawdziwe masło.
    nie znam nic lepszego ;]

    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. z masełkiem i miodem musi być rewelacyjne

    OdpowiedzUsuń