Poniższy przepis na chałkę pochodzi z książki pt. Mała Szkoła Pieczenia. Jest to podstawowa wersja ciasta drożdżowego.
Bardzo ważne przy pieczeniu ciasta drożdżowego jest, aby składniki miały temperaturę pokojową, w tym celu należy wcześniej wyjąć z lodówki mleko, jajka i masło.
Składniki na chałkę:
500 g mąki
30 g drożdży świeżych
250 ml letniego mleka
60 g płynnego masła
80 g cukru
2 jajka
sól
Dodatkowo
1 żółtko do smarowania
1 łyżka wody do smarowania
cukier
rodzynki (niekoniecznie)
Mąkę przesiać, zrobić zagłębienie, wlać do niego drożdże rozpuszczone w mleku. Składniki zmieszać drewnianą łyżką, na koniec oprószyć mąką, miskę z rozczynem przykryć ściereczka i odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. Rozczyn powinien "ruszyć" - powinny się na nim pojawić wyraźne pęknięcia.
Jajka, masło, odrobina soli i cukier dokładnie razem wymieszać, płaską drewnianą łyżką. Dodać do rozczynu. Ręką wyrabiać ciasto aż stanie się lśniące i będzie odchodzić od ręki (ok.10 minut). Wyrobione ciasto ponownie oprószyć mąką i odłożyć do wyrośnięcia na 15-30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Posmarować tłuszczem blachę do pieczenia. U mnie była to keksówka.
Wyrośnięte ciasto przenieść na stolnicę podsypaną mąką, ciasto można podzielić na 3 części i upleść z nich warkocz (tak wygląda oryginalna chałka) , lub też uformować tak, aby włożyć je bezpośrednio do formy.
Rozbełtać 1 jajko z 1 łyżką wody, pędzelkiem posmarować chałkę, która jest już w formie i posypać cukrem kryształem, można również dołączyć rodzynki, które należy powtykać w chałkę.
Ciasto pozostawić jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia.
Piec chałkę 30-35 minut na środkowym poziomie piekarnika. Zostawić do wystygnięcia w piekarniku. Jeżeli góra będzie się za szybko przypiekać, należy położyć folię aluminiową na wierzch.
Alez mi sie zachcialo takiego drozdzowego smakolyku. Na sniadanie, z miodem, popita kawa z mlekiem, nie ma sobie rownych!
OdpowiedzUsuńPiękna jest... zachciało mi się na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńWyśmienita;)
OdpowiedzUsuńdomowa chałka i świeże, wiejskie prawdziwe masło.
OdpowiedzUsuńnie znam nic lepszego ;]
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
http://www.karmel-itka.blogspot.com
z masełkiem i miodem musi być rewelacyjne
OdpowiedzUsuńpoproszę kawałek <3
OdpowiedzUsuń