Do tego rodzaju naleśników można włożyć każdy rodzaj nadzienia, od słodkiego: dżemy czy kremy poprzez coś słonego np. warzywa czy mięso. Z podanych składników powinno wyjść około 12 cienkich naleśników.
Składniki na ciasto (ok.12 sztuk)
250 g mąki pszennej
250 ml mleka
125 ml wody mineralnej
4 jajka
sól
3-4 łyżki oleju
Mąkę przesiać, dodać mleko, szczyptę soli, wodę mineralną, jajka i olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, aby stworzyły jednolitą masę. Odłożyć na minimum 15 minut przed smażeniem.
Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, (każdą stronę naleśnika 1 minutę) muśniętej tłuszczem (np. olej). Usmażone trzymać pod przykryciem.
Jeśli naleśnik ma być słodszy należy dosypać trochę cukru pudru , jeżeli zaś nadzienie będzie niesłodkie dodać trochę więcej soli i pieprzu do ciasta naleśnikowego.
W moich naleśnikach znajduję się dżem żurawinowy z gruszką :)
żurawionowy dżem ze zdjęcia przemawia do mnie najbardziej, aż ślinka leci;)
OdpowiedzUsuń