niedziela, 13 listopada 2011

Szarlotka na szybko

Idealna gdy goście mają się pojawić za 2 godziny. Jabłka, które krojone są tylko na połówki i kładzione na ciasto tworzą " szarlotkowe góry" :) . Do ciasta nie dodajemy żadnych jajek.



Składniki na ciasto: 


1 1/2 kostki masła ( może być margaryna)
4 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
2 serki homogenizowane waniliowe ( ok.300g)


Dodatkowo:


8 dużych jabłek do pieczenia ( np. szara reneta)
cukier kryształ
cynamon



Proszek z mąką przesiać na stolnice, dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nim jedną część ciasta. Jabłka przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, kłaść na cieście wyłożonym w blaszce, jedno koło drugiego.

Owoce oprószyć cynamonem, następnie cukrem kryształem. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nią owoce, brzegi zalepić. Piec 50-60 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto posypać pudrem.

2 komentarze: