czwartek, 3 listopada 2011

Sernik z kawą

Sernik z kawą rozpuszczalną świetnie sprawdzi się na każdą okazję, a aromat kawy unoszący się podczas pieczenia przyjemnie zaskoczy wszystkich amatorów tego ciepłego napoju :) 



Składniki na ciasto :

1 1/2 szklanki mąki
5 dkg cukru pudru
1/2 kostki margaryny
4 żółtka
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Gotowe ciasto wyłożyć na blaszce, posypać kawą rozpuszczalną. Następnie wlać masę serową.

Składniki na masę serową:

1 kg sera
1/2 szklanki oleju
4 żółtka
2 cale jaja
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
Ser zmielić, kolejno dodawać resztę składników-  zmiksować

Składniki na pianę:

5 białek
5 łyżek cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka bułki tartej
15 dkg orzechów zmielonych

Zmielić 15 dkg orzechów włoskich, kłaść kupkami na masę serową, posypać kupki kawą rozpuszczalną.

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubijać do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać mąkę i bułkę, delikatnie wszystko wymieszać. Wyłożyć na masę serową z orzechami. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.


Składniki na masę budyniową:

1/2 l mleka
4 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 masło
5 łyżek cukru

1 szklankę mleka zagotować, z cukrem ( cukier wsypać gdy mleko zrobi się ciepłe), następnie w 1 szklance mleka rozmieszać 4 żółtka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną. Roztwór ten dodać do gotującego się mleka, mieszać energicznie, aby budyń się nie przypalił. Gdy budyń wystygnie, należy go zmiksować z masłem. Tak powstałą masę wyłożyć na upieczony sernik i posypać startą czekoladą. Polecam trzymanie sernika w lodówce.


5 komentarzy:

  1. Witam, na jakiej wielkości blaszkę jest to przepis?

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekę zazwyczaj w dużej formie, 36 x 24,5 cm

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam!:) Ciasto wyszło bardzo dobre, a przy tym atrakcyjnie wyglądało na talerzu:) Miałam tylko małe problemy przy masie budyniowej, po 15 min w temp. pokojowej dosłownie spływała ona z ciasta. Nie wiem co zrobiłam źle, może Ty mi poradzisz? Więcej refleksji u mnie a za przepis dziękuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem co mogło wyjść Ci nie tak, ja swój gdy gotuje mieszam cały czas aż totalnie zgęstnieje, potem odkładam do wystygnięcia i dopiero mieszam z masłem. Masło musi być bardzo miękkie, aby krem się nie zważył. Może plusem jest też to, że posiadam podkładkę do gotowania pod garnek i budyń przy długim gotowaniu nigdy mi się nie przypala i dobrze gęstnieje?

    OdpowiedzUsuń
  5. Co do spływania masy budyniowej z ciasta, myślę że dodając jeszcze 1 łyżkę mąki pszennej krem będzie bardziej zwarty i nie będzie się rozlewał.

    OdpowiedzUsuń