czwartek, 22 grudnia 2011

Chrupiące makaroniki orzechowe

Pięknie pachną orzechami laskowymi i są bardzo słodkie, w sam raz dla prawdziwych łasuchów :-).  Łatwe w wykonaniu, włożone do puszki czy też pojemnika na ciastka, mogą długo poleżeć. Przepis pochodzi z książki "Boże Narodzenie Ciasta Ciasteczka i grzane wino". Składniki które podaje są w podwojonej ilości. Wychodzi z nich około 30 średnich ciasteczek.





Składniki:


4 białka
200 g cukru
2 opakowania cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
150 g zmielonych orzechów laskowych
170 g grubych płatków owsianych
4-5 kropli aromatu migdałowego


Dodatkowo:

tłuszcz do wysmarowania formy
cukier puder do posypania
ok. 30 sztuk całych orzechów laskowych (obranych)


Piekarnik nagrzać do 150 stopni.

- Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder, znów ubić na sztywno. Po kolei dodać resztę składników (jeden po drugim), zmielone orzechy, cukier waniliowy, płatki owsiane, cynamon, aromat migdałowy. (Bardzo delikatnie łączyć z pianą)

- Dwoma zwilżonymi łyżeczkami odrywać kawałki ciasta i  kłaść na natłuszczoną blachę, zachowując odstępy (najlepsza jest ta z piekarnika).

- Na środek każdego makaronika delikatnie wepchnąć całego orzecha. Blachę umieścić w nagrzanym piekarniku (150stopni). Piec ok. 20-25 minut. Po upieczeniu delikatnie zdejmować z blachy.( np. łopatką). Gdy ciastka wystygną oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Sliczne makaroniki, powalajace zdjecia. Az chcialoby sie skosztowac!

    OdpowiedzUsuń