wtorek, 6 grudnia 2011

Zapiekanka ziemniaczana

Kalendarzowy przepis został przeze mnie zmieniony, że zamiast rolady ziemniaczanej powstała zapiekanka ziemniaczana, szybka i łatwa w wykonaniu. Polecam jako danie obiadowe, do którego można dodać sos grzybowy.

Składniki: 

1 kg ziemniaków
2 szklanki mleka
40 dkg boczku
8 łyżek bułki tartej
4 ząbki czosnku
pieprz mielony
sól
papryka słodka
majeranek

Ziemniaki zetrzeć na dużych oczkach, trochę je odcisnąć. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć go na chrupko. Tłuszcz który powstanie, służyć będzie do posmarowania naczynia w którym będzie się piekło zapiekankę.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Podgrzać mleko, gorące wlać do ziemniaków, dodać zmielony czosnek, majeranek ( 2 duże łyżki) bułkę tartą. Doprawić solą pieprzem i słodką papryką. Dokładnie wszystko wymieszać.

Masę ziemniaczaną przełożyć do naczynia (natłuszczonego i oprószonego bułką tartą) w którym będzie pieczona zapiekanka. Może być to zwykła blaszka, naczynie żaroodporne lub też kokilki.

Piec 30-40 minut. (180 stopni)




4 komentarze:

  1. jak ładnie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ramekin z Duki? Mam takie same :)
    Zapiekanka prezentuje sie wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dokładnie tak Maggie, ramekin wprost z Duki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę po raz kolejny i chyba niedługo spróbuję swoich sił. Wygląda apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń