Składniki:
1 kg ziemniaków
2 szklanki mleka
40 dkg boczku
8 łyżek bułki tartej
4 ząbki czosnku
pieprz mielony
sól
papryka słodka
majeranek
Ziemniaki zetrzeć na dużych oczkach, trochę je odcisnąć. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć go na chrupko. Tłuszcz który powstanie, służyć będzie do posmarowania naczynia w którym będzie się piekło zapiekankę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Podgrzać mleko, gorące wlać do ziemniaków, dodać zmielony czosnek, majeranek ( 2 duże łyżki) bułkę tartą. Doprawić solą pieprzem i słodką papryką. Dokładnie wszystko wymieszać.
Masę ziemniaczaną przełożyć do naczynia (natłuszczonego i oprószonego bułką tartą) w którym będzie pieczona zapiekanka. Może być to zwykła blaszka, naczynie żaroodporne lub też kokilki.
Piec 30-40 minut. (180 stopni)
jak ładnie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńRamekin z Duki? Mam takie same :)
OdpowiedzUsuńZapiekanka prezentuje sie wybornie!
Dokładnie tak Maggie, ramekin wprost z Duki :)
OdpowiedzUsuńWidzę po raz kolejny i chyba niedługo spróbuję swoich sił. Wygląda apetycznie. :)
OdpowiedzUsuń