sobota, 18 lutego 2012

Przepyszne racuchy jabłkowe

Te racuchy są rewelacyjne w smaku :-), słodki deser nawet dla niejadków. Mogą być serwowane z cukrem pudrem lub śmietaną, na obiad i na kolację. Jeżeli nie lubicie jabłek, nie dodawajcie ich do ciasta a otrzymacie przepis na klasyczne racuchy.
Dużym plusem jest to, że są szybkie do zrobienia, przepis pochodzi z kartki z kalendarza.

Składniki:
25 dkg mąki
2 jajka
2 dkg drożdży świeżych
łyżeczka cukru
1,5 szklanki mleka
4 średnie jabłka
łyżeczka masła (roztopić i przestudzić)
szczypta soli

Dodatkowo: 
olej
cukier puder lub śmietana (18%)

Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny

Przesiać mąkę, wlać rozczyn drożdżowy, dodać jajka, stopione masło i sól, wyrobić na pulchne ciasto.
Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. (przykryć naczynie ściereczką)

Obrać jabłka, zetrzeć na grubych oczkach. Dodać do wyrośniętej masy i wymieszać.

Łyżką nabierać ciasto i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na patelni niewielkie racuchy. Z każdej strony na rumiany kolor. Oprószyć cukrem pudrem lub dać kleks kwaśnej śmietany na wierzch.

4 komentarze:

  1. bardzo lubię takie racuchy, zawsze jak nie mam weny zrobic obiad czy śniadanie to włąsnie są u mnie takie racuchy;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam! narobiłaś apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jabłkowe racuchy...najlepsze na świecie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis wypróbowany.
    Smakują prawie tak dobrze jak te babcine :)

    OdpowiedzUsuń