Te racuchy są rewelacyjne w smaku :-), słodki deser nawet dla niejadków. Mogą być serwowane z cukrem pudrem lub śmietaną, na obiad i na kolację. Jeżeli nie lubicie jabłek, nie dodawajcie ich do ciasta a otrzymacie przepis na klasyczne racuchy.
Dużym plusem jest to, że są szybkie do zrobienia, przepis pochodzi z kartki z kalendarza.
Składniki:
25 dkg mąki
2 jajka
2 dkg drożdży świeżych
łyżeczka cukru
1,5 szklanki mleka
4 średnie jabłka
łyżeczka masła (roztopić i przestudzić)
szczypta soli
Dodatkowo:
olej
cukier puder lub śmietana (18%)
Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny
Przesiać mąkę, wlać rozczyn drożdżowy, dodać jajka, stopione masło i sól, wyrobić na pulchne ciasto.
Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. (przykryć naczynie ściereczką)
Obrać jabłka, zetrzeć na grubych oczkach. Dodać do wyrośniętej masy i wymieszać.
Łyżką nabierać ciasto i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na patelni niewielkie racuchy. Z każdej strony na rumiany kolor. Oprószyć cukrem pudrem lub dać kleks kwaśnej śmietany na wierzch.
bardzo lubię takie racuchy, zawsze jak nie mam weny zrobic obiad czy śniadanie to włąsnie są u mnie takie racuchy;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam! narobiłaś apetytu :)
OdpowiedzUsuńJabłkowe racuchy...najlepsze na świecie :-)
OdpowiedzUsuńPrzepis wypróbowany.
OdpowiedzUsuńSmakują prawie tak dobrze jak te babcine :)