Muffiny dla wszystkich fanów żurawiny. W smaku słodko-kwaśne, zapach delikatnie piernikowy. Oryginalny przepis pochodzi z Muffiny z żurawinami . Zmieniłam maślankę na jogurt oraz ilość cukru.
Składniki na 12-15 muffinów:
Składniki "suche"
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta soli
Składniki "mokre"
1 szklanka żurawiny (u mnie była mrożona)
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
1/3 szklanki mleka
60 g roztopionego i przestudzonego masła
1 duże jajko
1 łyżka soku z cytryny
Nagrzać piekarnik do 190 stopni.
Mąkę przesiać z proszkiem do miski, dodać resztę składników suchych i wymieszać.
W drugiej misce połączyć ze sobą składniki mokre, następnie wymieszać ze składnikami suchymi.
Blachę na muffiny wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Do przygotowanej formy nakładać przygotowaną masę na ok. 3/4 wysokości. Piec 25-30 minut, do tak zwanego "suchego patyczka". Gdy wystygną posypać cukrem pudrem. Smacznego ;-)
Z żurawina musza być bardzo smaczne;) pięknie wyglądają;)
OdpowiedzUsuń