piątek, 17 lutego 2012

Muffiny żurawinowe

Muffiny dla wszystkich fanów żurawiny. W smaku słodko-kwaśne, zapach delikatnie piernikowy. Oryginalny przepis pochodzi z Muffiny z żurawinami . Zmieniłam maślankę na jogurt oraz ilość cukru.



Składniki na 12-15 muffinów:


 Składniki "suche" 
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta soli

Składniki "mokre"


1 szklanka żurawiny (u mnie była mrożona)
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
1/3 szklanki mleka
60 g roztopionego i przestudzonego masła
1 duże jajko
1 łyżka soku z cytryny


Nagrzać piekarnik do 190 stopni.

Mąkę przesiać z proszkiem do miski, dodać resztę składników suchych i wymieszać.

W drugiej misce połączyć ze sobą składniki mokre, następnie wymieszać ze składnikami suchymi.

Blachę na muffiny wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.

Do przygotowanej formy nakładać przygotowaną masę na ok. 3/4 wysokości. Piec 25-30 minut, do tak zwanego "suchego patyczka". Gdy wystygną posypać cukrem pudrem. Smacznego ;-)

1 komentarz: