Szarlotkowy wysyp na blogach kulinarnych trwa. Dostojni państwo Jabłko są dziś głównym gościem mojego ciasta. Przywitanie się nie trwa jednak długo, ponieważ zaraz gdy zdejmą swoje jesienne płaszcze od razu zaproszeni są do zabawy z tarką.
Piekarnik zbiera całe grono na czele z cynamonem, ubitą pianą i płaszczem z kruszonki, serwuje im naturalne opalanie. Po godzinie ratuje ich tylko posypanie się cukrem pudrem ;)
Dzisiejsza szarlotka jest bardzo prosta do wykonania, jej przygotowanie jest krótsze od czasu pieczenia. Przepis pochodzi od mamy, czyli najlepszego zródła dobroci.
Wejdźmy tancznym krokiem w naszą polską jesień, pozdrawiam czytelników Spoon of Taste ;)
Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna
1/2 szklanki cukru
3-4 łyżki gęstej śmietany
5 jajek ( żółtka i białka oddzielnie)
1/2 szklanki cukru
Masa jabłkowa:
2,5 jabłek do piecznia
2 płaskie łyżeczki cynamonu
pół szklanki cukru
Dodatkowo:
kisiel cytrynowy
cukier puder
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę i pokroić całość nożem, na bardzo małe kawałki. Następnie dodać cukier, żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto.
- 1/3 części ciasta zafoliować i włożyć do lodówki. Pozostałą część wyłożyć na posmarowaną tłuszczem formę.
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni
- Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki, odcisnąć rękami sok np do szklanki (jest pyszny do picia), dodać cukier i cynamon i wymieszać. Powstałą masę wyłożyć na ciasto w blaszce.
- Z pięciu białek ubić pianę. Dodać cukier i ponownie ubijać aż piana będzie sztywna i błyszcąca. Natępnie dodać cytrynowy kisiel i bardzo delikatnie wszystko połączyć, najlepiej drewnianą łopatką.
- Powstałą masę wyłożyć na jabłkach. Wyjąć ciasto z lodówki, zetrzeć na grubych oczkach tarki. Powstałą kruszonką posypać wierzch ciasta i włożyć do nagrzanego piekarnika.
- Piec godzinę w temperaturze 170 stopni. Wystudzone ciasto można udekorować cukrem pudremSmacznego!
o jaka pyszna
OdpowiedzUsuńszarlotki górą, mniam! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam taką szarlotkę
OdpowiedzUsuń