Dziś jest niedziela, dzień leniwy pełny jeszcze letniego słonca, które powoli zaczyna z wiatru tworzyć sobie jesienny płaszczyk.
Ludzie spacerują alejkami parków, dzieciaki zbierają kasztany i żołędzie, aby móc z nich wykonać ludziki i inne zabawki. Ja zbieram jabłka w sadzie niedaleko mojego rodzinnego domu, aby móc zrobić szarlotkę na kruchym spodzie.
Dziś przedstawiam przepis z tej strony: Szarlotka, robiłam ją już kilka razy i za każdym jest tak samo pyszna. Dodam, że składnik na ciasto taki jak masło powinien być zimny. Gorąco polecam ;)
Masa jabłkowa:
2 kg jabłek do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
12 łyżeczek cukru
1 torebka cukru waniliowego
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g masła roślinnego
3/4 szklanki cukru
1 całe jajko
3 żótka
1 cukier waniliowy
Piana:
1/4 szklanki cukru
3 białka
- Jabłka obrać, pokroić na nieduże kawałki, wymieszać z cukrem waniliowym i cukrem, podsmażyć aż jabłka zmiękną. Dodac cynamon i połączyć. Odłożyć do wystygnięcia.
- Mąke przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę lub do dużej miski, dodać cukier, cukier waniliowy, i masło. Pokroić wszystko nożem. Dodać 1 całe jajko i 3 żółtka, szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, zafoliować i włożyć do lodówki na godzinę.
- Z 3 białek ubić pianę, następnie dodać 1/4 szklanki cukru i ubijać do momentu aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
- Na papierze do pieczenia rozwałkować jedną część ciasta i włożyć razem z papierem do blaszki. Wstawić do lodówki.
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki i ułożyć na niej masę jabłkową, następnie ubitą pianę. Całość przykryć drugą częścią ciasta wcześniej rozwałkowaną na np. papierze do pieczenia. Ciasto przy wałkowaniu dobrze jest podsypać mąką.
- Piec godzinę. 15 minut przed końcem zobaczyć czy wierzch ciasta nie zaczyna się za bardzo rumienić, jeśli tak to ciasto należy przykryć folią aluminiową). Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego! ;)
wysyp dziś szarlotek na blogu :) piękna Twoja
OdpowiedzUsuńmiałam dziś też upiec, ale chyba już nie mam siły stać w kuchni :)
OdpowiedzUsuńTak dawno nie robiłam szarlotki... Sama nie rozumiem dlaczego, ale czas to zmienić ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię szarlotkę. Twoja pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuń