niedziela, 16 września 2012

Szarlotka

 Dziś jest niedziela, dzień leniwy pełny jeszcze letniego słonca, które powoli zaczyna z wiatru tworzyć sobie jesienny płaszczyk.

 Ludzie spacerują alejkami parków, dzieciaki zbierają kasztany i żołędzie, aby móc z nich wykonać ludziki i inne zabawki. Ja zbieram jabłka w sadzie niedaleko mojego rodzinnego domu, aby móc zrobić szarlotkę na kruchym spodzie.

Z jabłek można wyczarować cuda, małe przekąski po bajeczne torty. Sprawdzają się świetnie jako dodatki do mięsa czy same w sobie mogą udekorować stół czy witrynę w sklepie.

Dziś przedstawiam przepis z tej strony: Szarlotka, robiłam ją już kilka razy i za każdym jest tak samo pyszna. Dodam, że składnik na ciasto taki jak masło powinien być zimny. Gorąco polecam ;)




Masa jabłkowa:

2 kg jabłek do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
12 łyżeczek cukru
1 torebka cukru waniliowego

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g masła roślinnego
3/4 szklanki cukru
1 całe jajko
3 żótka
1 cukier waniliowy

Piana:

1/4 szklanki cukru
3 białka


- Jabłka obrać, pokroić na nieduże kawałki, wymieszać z cukrem waniliowym i cukrem, podsmażyć aż jabłka zmiękną. Dodac cynamon i połączyć. Odłożyć do wystygnięcia.

- Mąke przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę lub do dużej miski, dodać cukier, cukier waniliowy, i masło. Pokroić wszystko nożem. Dodać 1 całe jajko i 3 żółtka, szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, zafoliować i włożyć do lodówki na godzinę.

- Z 3 białek ubić pianę, następnie dodać 1/4 szklanki cukru i ubijać do momentu aż piana będzie sztywna i błyszcząca.

- Na papierze do pieczenia rozwałkować jedną część ciasta i włożyć razem z papierem do blaszki. Wstawić do lodówki.

- Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki i ułożyć na niej masę jabłkową, następnie ubitą pianę. Całość przykryć drugą częścią ciasta wcześniej rozwałkowaną na np. papierze do pieczenia. Ciasto przy wałkowaniu dobrze jest podsypać mąką.

- Piec godzinę. 15 minut przed końcem zobaczyć czy wierzch ciasta nie zaczyna się za bardzo rumienić, jeśli tak to ciasto należy przykryć folią aluminiową). Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego! ;)






4 komentarze:

  1. wysyp dziś szarlotek na blogu :) piękna Twoja

    OdpowiedzUsuń
  2. miałam dziś też upiec, ale chyba już nie mam siły stać w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak dawno nie robiłam szarlotki... Sama nie rozumiem dlaczego, ale czas to zmienić ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię szarlotkę. Twoja pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń