niedziela, 2 września 2012

Muffiny czekoladowe

Zastanawiacie się często co jest najlepsze do kawy? Jakie ciasto, ciasteczko będzie idealne? Będąc w kawiarniach, popijając ten ciepły napój wolicie zanurzyć łyżeczką w szarlotce, czy serwetką wycierać okruchy po rurce z kremem?. 

A może domowe zacisze i tak jak ja robie poranny przegląd wiadomości internetowych, zaczynacie od kawy i niczego słodkiego jako dodatku? Gdy wychodzę się z kimś zobaczyć, mojej kawie dogadzają zazwyczaj wszystkie postaci babeczek, muffinów, coś co w całości wygląda świetnie a jeszcze lepiej smakuje.

Bellefontaine Jacqueline jest autorką książki Czekolada. Stąd też pochodzi mój przepis, jego nazwa w oryginale to co prawda motylki, a nie muffiny, ale zapewniam, że smakują tak samo dobrze :)

Składniki na 15 dużych muffinów (lub 20 średnich):

250 miękkiej margaryny
250 g cukru
300 g mąki pszennej
4 duże jajka
4 łyżeczki kakao w proszku
50 g stopionej czekolady deserowej w kąpieli wodnej


-Przygotować blachę na muffiny, wyłożyć papilotkami lub wysmarować "gniazda" tłuszczem i wysypać bułką tartą

-Włączyć piekarnik i nagrzać go do 180 stopnii.

- Wszystkie składniki oprócz czekolady umieścić w jednym naczyniu i zmiksować na masę

- Dodać czekoladę i starannie ubić

- Przygotowaną masę wlewać do formy. Do każdego gniazda ok. 3/4 jego wysokości.

-Piec w nagrzanym piekarniku 15-20 minut

-Muffiny wystudzić, można podawać je posypane cukrem pudrem, bitą śmietaną lub stopioną czekoladą. Smacznego :)







I wakacje się skończyły :-)

6 komentarzy: