Kruche herbatniki i kremowy serek rozłpywają się w ustach gdy tylko myśli się o tej słodkości, a ja wyznaje zasadę im prościej tym smaczniej.
Jeżeli więc przytłacza was wizja kolejnego ciężkiego ciasta z kremem, nieudanego biszkoptu czy też kilkugodzinnego maratonu w kuchni przed urodzinami, imieniami itp., polecam ten szybki sernik. Wersja najbardziej imponująca wyglądem to ta z dodanymi świeżymi owocami, zalanymi galaretką.
Przepis od mamy :)
Składniki:
1 szklanka mleka
2 łyżki żelatyny
60 dkg sera białego (najlepszy jest śmietankowy)
pół margaryny
1 szklanka cukru
2 żółtka
2 cukry waniliowe
Dodatkowo:
Herbatniki (duża paczka ok. 200 g)
2 galaretki (według uznania), u mnie są to truskawkowe
W sezonie polecam dodanie świeżych owoców, takich jak: truskawki, jagody, brzoskwinie, porzeczka, agrest itp.
- w trzech łyżkach zimnej wody rozpuścić dwie łyżki żelatyny
- zagotować mleko, dodać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia
- jeżeli nie mamy sera śmietankowego, tylko zwykły twaróg należy go zmielić. Następnie ser zmiksować z cukrem, miękką margaryną, żółtkami i cukrami waniliowymi przez 8-10 minut na gładką masę.
- do przygotowanej masy dodać ostudzone mleko z żelatyną i zmiksować do połączenia składników.
- tortownicę o średnicy 26 cm lub średnią blaszkę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, ułożyć herbatniki, zalać połową przygotowanej masy, ułożyc kolejną warstę herbatników i wylać resztę.
*Jeżeli chcemy dodać owoce, to należy ułożyć je na ostatniej warstwie masy. Tak przygotowany sernik włożyć do lodówki.
-W trzech szklankach wrzącej wody rozpuścić dwie galaretki, włożyc do lodówki. Gdy galaretka zaczenie tężeć wylać na wcześniej przygotowany ser. Włożyć jeszcze raz do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Smacznego :)
wyśmieniecie się prezentuje
OdpowiedzUsuńSzybkie desery niewymagające pieczenia są naprawdę dobrą alternatywą, zwłaszcza gdy całe dnie jesteśmy zajęci. Sernik wygląda apetycznie. Chętnie wypróbujemy przepis:)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie! Taki jest równy :P
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Wygląda bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :)) Aż ślinka cieknie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOjej ! Uwielbiam sernik ,a ten wygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie w wolnej chwili
Czy ciasto bylo robione przez ciebie osobiscie czy tylko podany przepis od mamy? Bo sa pewne niescislosci i czlowiek musi sam dochodzic co i jak? Zdanie "Natępnie ser zmiksować z cukrem i resztą składników przez 8-10 minut na gładką masę." dla ludzi ktorzy nie znaja sie na pieczeniu moze sprawic nie lada problem. Ja zmiksowalam margaryne z cukrem waniliowym, cukrem zwyklym, dodalam zoltka, a nastepnie ser, plus na koniec oczywiscie wystudzone mleko z zelatyna- niektorzy mogli by wlac przeciez gorace bo nie ma wzmianki o tym ze ma wystygnac. Uwazam ze powinna byc wzmianka rowniez o tym ze zanim ulozymy 2 wartswe herbatnikow nalezy stezyc 1 warstwe w lodowce, gdyz 2 warstwa przy tak rzadkiej masie po prostu sie "utopi" i chocby nie wiem co to taki piekny serniczek jak na zdjeciu nigdy nie wyjdzie. Duzo komentarzy ze pieknie wyglada itd a czy ktos go w ogole z tego przepisu ktory podalas robil ? Ja zrobilam i mam nadzieje ze bedzie pycha, teraz wylalam galaretke i czekam az ciasto bedzie do zjedzenia.
OdpowiedzUsuńCiasto było robione przeze mnie conajmniej kilkanaście razy, za każdym razem wychodzi pysznie, nie wrzucam tu niesprawdzonych przepisów ;) Dla mnie racjonalne jest to, że skoro miksuje się 8 do 10 minut to mleko z żelatyną wystygnie w tym czasie. Nigdy nie wkładam masy do lodówki do stężenia, nie jest to wogóle potrzebne. Wystarczy robić przepis krok po kroku i dokładnie czytać, a wszystko się uda i sernik będzie jak ze zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńI wyszedl jak na zdjeciu a jaki pyszny . Dziekuje za wspanialy i prosty przepis. Pozdrawiam Hania z Sydney
UsuńHaniu :)
Usuńmiło mi, również pozdrawiam!
Mój ulubiony!
OdpowiedzUsuńA margaryna ma być rozpuszczona?
OdpowiedzUsuńRozpuszczona nie, ale powinna być miękka będzie lepsza do zmiksowania.
OdpowiedzUsuńjeżeli kupiłam margaryne kasie to ile jej dodać pół czy całą, bo normalna margaryna w pudełku ma 500g a kasia 250g
UsuńTo wtedy będzie pół takiej Kasi :) 125 g
Usuńmasz wspaniałego bloga! będzie mi miło jeśli spodoba Ci się mój i również go zaobserwujesz ;))
OdpowiedzUsuńktoś już go robił, bo chciałabym znać opinie :)
OdpowiedzUsuńZarąbisty
Usuńtez robiłam ten sernik na święta i jest bardzo pyszny i puszysty i wszystko według przepisu, dziś robię go ponownie bo jest naprawdę pyszny
OdpowiedzUsuńpyszny i łatwy :) Cieszę się że wyszedł
OdpowiedzUsuńrobiłam, pyszny : ) jeżeli będziecie stosowali się do przepisu to wyjdzie Wam dokładnie taki jak na zdjęciu : ) bardzo gorąco polecam ; )
OdpowiedzUsuńWłaśnie zabieram się za zrobienie serniczka jak wyszło napiszę już niebawem :-)
OdpowiedzUsuńDo tak pysznego sernika na zimno dodają zawsze ser w kubeczku Pilos z lidla,sernik wychodzi idealny:)
OdpowiedzUsuńmniaaam! przepis genialny... serniczek rozplywa sie w ustach... polecam:)
OdpowiedzUsuńprzepis wspaniały, serniczek wyszedł dokładnie taki sam jak na zdjęciu... wszystkim smakuje :)))))
OdpowiedzUsuńJa dałam 350g twarogu, 250g mascarpone, ominęłam jajka, zamiast tego dodałam pół serka homogenizowanego. Aaaa, dla lepszego kontrastu na spód ułożyłam ciemne herbatniki, na górę jasne. Serniczek przepyszny!!!! Gorąco polecam!!!
OdpowiedzUsuńAga.
Dla mnie jest po prostu wyśmienity :) Uwielbiam go :) Dzisiaj również robiłam :) Ulubiony deser mojego męża :) Sernik pyszności :) polecam :D :D Iza
OdpowiedzUsuńSerniczek bardzo smaczny, lekki i aksamitny, u mnie w wersji z kakaowymi herbatnikami. Prezentuje się znakomicie.
UsuńA to ma być serek we wiaderku czy jaki?
OdpowiedzUsuńJa z wiaderka nigdy nie robiłam, kupuje śmietankowy w kostkach takich po 250g. Jeżeli takiego nie znajdziecie to biały twarogowy też będzie dobry, tylko trzeba będzie go zmielić.
OdpowiedzUsuńA ten ser śmietankowy to jakiej firmy najlepiej.? Jaki Pani kupuje .?
OdpowiedzUsuńSer kupuje taki jaki akurat znajdę w sklepie np taki:
OdpowiedzUsuńhttps://www.delikatesyemis.pl/files/zdjecia_produktow/TABCUM.jpg
http://www.osmczarnkow.pl/images/products/564/twarog-smietankowy-250-g-folia_0_p.jpg
http://leclercdrive.lublin.pl/products/piaski-osm-twarog-smietankowy-250g
A z serków homogenizowanych by to wyszło?
OdpowiedzUsuńz takich jeszcze nie robiłam, ale zawsze możesz spróbować :)
OdpowiedzUsuńNie wiem jak jest jak serek jest ten śmietankowy ale jak zrobiłam z serków homogenizowanych było dobre , ale jedynie wydaje mi sie że herbatniki za bardzo namakają od tego
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam z serka z wiaderka z Biedronki (czyli cały kg) i dałam dwie czubate łyżki żelatyny. Zalewając pierwszą warstwę herbatników wstawiłam na ok.10 min do lodówki a dopiero potem zalałam drugą warstwę, bo masa wydawała mi się zbyt rzadka. Finał mimo wszystko mnie zaskoczył -serniczek wyszedł bardzo dobry, masa delikatna i bardziej gładka niż na zdjęciu. Polecam!
OdpowiedzUsuńa czy ten ser z biedronki to był z firmy Vitello bo również go zakupiłam do tego sernika i obawiam się czy nie jest aby za rzadki?
UsuńWitam..Dziekuje Przepis rewelacja..Robilam go z serkow w niemczech...co nie powiem,ze sa smacznege,tego sie obawialam,i jak poprzednia wypowiedz,obawialam sie tej masy,ze jest za lejaca...ale gdy juz byl gotowy...Kazdy zajadal sie,i rozne robilam serniki na zimno,,ale ten PRZEPIS RWELKA!!!POLECAM
OdpowiedzUsuńCiasto wyśmienite. Trzymałam się wszystkiego tak jak w przepisie i wszystko wyszło idealnie;) Zadowolona cała rodzina.
OdpowiedzUsuńCiasto wyśmienite. Trzymałam się wszystkiego tak jak w przepisie i wszystko wyszło idealnie;) Zadowolona cała rodzina.
OdpowiedzUsuńTrzeba czytać przepis dokładnie a wtedy okaże się ze jest informacja by mleko z żelatyna było schłodzone. zabieram się do robienia :)
OdpowiedzUsuńNie rozumiem jednego zelatyne najpierw z woda ??? nie da sie rozpuscic !!!????
OdpowiedzUsuńpo polączeniu tej masy z zelatyna masa ma być taka lejaca?
Usuń@Agnieszka Radzińska
OdpowiedzUsuńżelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie
@Agnieszka Pyziol
tak masa ma być lejąca