piątek, 2 listopada 2012

Słodkie wafle z mlekiem skondensowanym

Czy czasem jest tak, że pomimo spędzonych kilku godzin w kuchni nasi najmłodsi patrzą na kolorowy tort ze znudzeniem? Ciasto z najlepszego przepisu od koleżanki wydaje im się byle jakie. Dzieci zazwyczaj poszukują prostej pyszności, która dla nich będzie mercedesem wsród słodkich przysmaków, a dla nas czymś banalnym.

A może masz po prostu dość sterczenia przy piecyku? Każdemu się to zdarza, możecie się śmiało przyznać ;)

Gradką dla takich wybredników i niejadków są dzisiejsze wafle, słodkie lub innych wariantach, które tutaj zaproponuje.


Składniki:

1 i 1/2 paczki wafli
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 kostka bardzo miękkiego masła


Dodatkowo:

Kakao (niekoniecznie)

- Puszkę z mlekiem skondensowanym gotować w wodzie w garnku przez pół godziny. Woda ma przykrywać puszkę. Puszkę w trakcie gotowania można przewracać.

- Studzić mleko w zamkniętej puszce aż zrobi się zimna.

- Ostudzone mleko zmiksować z masłem na gładką masę.

- Jeżeli wafel ma mieć dwa kolory, przygotowaną masę podzielić na pół i do jednej dodać 3 łyżki kakao.

- Wafel rozpakować z opakowania, pokryć masą pierwszy płat w całości, kłaść kolejne wafle pojedyńczo i nakładać masę dalej. Wafel tworzący wierzch ma pozostać nieposmarowany.

- Wafel zapakować w folię aluminiową i odłożyć na minium godzinę, aby warstwy dobrze się połączyły. Można go odwrócić na ten czas do góry nogami.

* Jeżeli nie chcemy aby wafel był tylko słodki, można dodać dżem żurawinowy, który doda kwaśnego smaku. Wystarczy go posmarować na jednym płacie wafla. Ten na zdjęciu jest właśnie z żurawiną i jest uwielbiany przez moich domowników ;).






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz