poniedziałek, 12 listopada 2012

Sałatka jarzynowa

O tej sałatce krążą już legendy. Imieniny u cioci, sylwester 1990 r., czy nawet stypa. Ta sałatka ratuje wszystkie imprezy. Wystarczy ugotować warzywa, jajka, pokroić wszystko w kostkę i w sumie prawie jest się na etapie końcowym. Z tą jarzynówką jest jak z bigosem, w każdym domu smakuje inaczej.

Pomimo tego, że ta sałatka jarzynowa raczej nie znajdzie w menu w restauracjach, które mają gwiazdki Michelin, to i tak na listach naszych babć czy mam jest numerem jeden na świątecznym stole ;)


Składniki:

4 marchewki
2 pietruszki
4 jajka
1 jabłko
1 por lub 1 duża cebula
3 ogórki kiszone
ok.4 dużych łyżek majonezu
1,5 łyżki musztardy stołowej
1 łyżka śmietany 18%

- Marchewkę i pietruszkę umyć, ale nie obierać. Gotować w wodzie około 20-30 minut, tak aby warzywa były miękkie, sprawdzać widelcem poprzez nakłuwanie. Wystudzone obrać i pokroić w kostkę.

- Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, pokroić w kostkę.

- Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę.

- Białą część pora umyć i pokroić w drobne paseczki. Ogórki wyjąć z zalewy i pokroić w kostkę.

- Wszystkie pokrojone składniki połączyć w jednym naczyniu.

-W kubku połączyć ze sobą majonez, musztardę i śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany sos wymieszać razem z pokrojonymi składnikami. Sałatka jarzynowa jest już gotowa. Smacznego!

Jeśli chodzi o majonez, musztardę i śmietanę, można każdego składniku dodać mniej lub więcej, to zależy już od waszych upodobań ;) 




1 komentarz: