środa, 14 listopada 2012

Smażone jabłka

Smażone jabłka to taka domowa delicja zamknięta w słoiku. Przypomina ostanie dni słonecznej jesieni. Zapach tego specjału przyprawia o wzmocnione bicie serca.

Znam takich co wieczorami zjadają cały słoiczek do wiadomości w tvp, oblizując przy tym łyżeczkę na sam koniec ;-).

Jabłka, cukier i cynamon, trochę poświęconego czasu i mamy gotowe nadzienie do szarlotki, pyszne nadzienie do naleśników czy rogalików. Opcji jest wiele.

Warto je zrobić i mieć w swojej spiżarni, maszerujcie więc po jabłka do sklepu i do dzieła! ;)

Składniki:

5 kg jabłek do pieczenia ( np. szara reneta)
ok. 600 g cukru
1 łyżka cynamonu

Dodatkowo:

8-10 słoików średniej wielkości

- Jabłka umyć, obrać, pokroić w grubsze płatki.

- Do dużego szerokiego garnka wsypać pokrojone jabłka, cukier, wlać szklankę wody.

- Dusić na małym ogniu, co jakiś czas przemieszywać, aby jabłka nie przywarły. Gdy owoce całkowicie zmiękną dodać cynamon i wymieszać całość.

- Do czystych i wyparzonych słoików wkładać gorące usmażone jabłka.

- Pasteryzować przez około 20 minut. (Do dużego garnka na dno włożyć gazetę, położyć na nią słoiki tak, aby się nie stykały, zalać zimną wodą na wysokość nakrętek i gotować. Po 20 minutach ostrożnie wyjąć z wody i poczekać aż słoiki wystygną). Smacznego!





1 komentarz:

  1. mmmm aż ślinka cieknie :) zapraszam do akcji tecza smakó - niech i innym pocieknie ;) http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2012/11/konkurs-akcja-tecza-smakow-2-czas.html

    OdpowiedzUsuń