czwartek, 13 grudnia 2012

Pierniczki świąteczne

Ciasteczka na choinkę, pierniki, pierniczki świąteczne czy inne ozdoby, które po kryjomu można ściągnąć z choinki i spałaszować przyprawiają każdego łasucha o mocniejsze bicie serca.

Upolowany przysmak cieszy bardziej niż nie jedna bombka. A choinka czy ozodbny talerzyk wcale nie stają się brzydsze bez tych dobroci.

Dzisiejsze pierniczki są dedykowane mojej siostrze ;) mojego testera i ulubionego krytyka kulinarnego.






Składniki:

0,5 kg mąki pszennej
30 dkg miodu
20 dkg cukru
10 dkg masła
1 jajko
40 g przyprawy do piernika
1 proszek do pieczenia

- Miód rozpuścić w garnku następnie dodać cukier, podgrzewać jeszcze ok. 5 minut co chwilę mieszając. Odłożyć do ostudzenia.

- Masło rozpuścić w garnuszku i wystudzić.

- Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać przyprawę do piernika, ostudzone miód i masło. Zagnieść wszystkie składniki tak aby ciasto było elastyczne.

- Nagrzać piekarnik do 180 stopnii.

- Odkrawać po kawałku ciasta i wałkować na średniej grubości placek. Wykrwać foremkami kształty. Jeżeli pierniczek ma być powieszonu na choince trzeba przed pieczniem zrobić w nim dziurkę np. słomką do napojów.

- Wykrojone pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 9 minut. Wystudzić przed lukrowaniem.

* Pierniczki można posmarować przed pieczniem żółtkiem z jajka, staną się po upieczeniu błyszczące.


Lukier:

1 białko
1,5 szklanki cukru pudru
pół łyżeczki soku z cytryny

- Białko ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i sok z cytryny dokładnie wymieszać. Przełożyć lukier do rękawa do zdobienia. Udekorowac pierniczki. Gdy lukier zastygnie można je ułozyć w pudełku z przykrywką. Smacznego ;-)










5 komentarzy:

  1. Zachwycające masz te foremki. Gwiazdkę i dzwoneczek w szczególności!

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam je dzisiaj, cudowne są! Wyszło mi 5 blaszek pierniczków różnej wielkości. Będzie co pałaszować przez święta! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbowane i stwierdzam że przepis genialny:) w smaku są boskie, teraz tylko pozostało zdobienie:)J.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lukrowanie to już tylko przyjemność, cieszę się że wam się udają i smakują ;)

    OdpowiedzUsuń