poniedziałek, 3 grudnia 2012

Pierogi z kapustą i grzybami

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami zaraz po uszkach i kapuście z grochem są moja ulubioną potrawą 24 grudnia ;)

Kapusta kiszona z beczki jest do nich najlepsza. Podaje wam przepis z tradycyjny, w mojej rodzinie będący już od lat.

U mnie tym dobrociom towarzyszy barszcz czerwony,  chociaż są i tacy co uważają że pierogi z kapustą i grzybami same dla siebie są już towarzystwem idealnym.



Składniki na farsz:

1 kg kapusty kiszonej

100 g grzybów leśnych suszonych np prawdzików, podgrzybków, maślaków

1 duża cebula

sól, pieprz

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki + do podsypywania

1 szklanka gorącej wody

2 łyżki oleju

1 jajko

szczypta soli


- Grzyby moczyć w wodzie, tak aby je przykrywała co najmniej 6 godzin. Następnie gotować grzyby w tej samej wodzie aż zmiękną ok. 30-40 minut. Odcedzić, dobrze wypłukać ok 3-4 razy w wodzie i wystudzić.

- Kapustę kiszoną włożyć do garnka, zalać wodą - musi być jej o połowę więcej niż kapusty. Gotować ok. 25-30 minut. Odcedzić i wystudzić

- Kapustę i grzyby zmielić razem w maszynce.

- Cebulę pokroić na drobną kosteczkę, posolić i zeszklić na oleju, następnie dodać zmieloną kapustę i grzyby, wszystko podsmażyć. Ostudzić, doprawić solą i pieprzem do smaku.

- Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę, dodać sól. Do dużego kubka wlać wodę, olej i jajko, wszystko dokładnie wymieszać i wlać do mąki. Wyrobić ciasto, które powinno być elastyczne.

- Do dużego szerokiego garnka wlać wodę, ok. 3/4 wysokości, osolić i doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie wałkować średniej grubości placki. Wykrawać z ciasta kółka szklanką i nakładać na nie łyżeczkę farszu, zlepiać do siebie brzegami. Układać na ściereczkę podsypaną mąką.

- Wrzucać pierogi do gotującej się wody. Przemieszać je delikatnie łyżką cedzakową. Gdy pierogi wypłyną i woda zacznie ponownie wrzeć wyjmować pierogi i układać na dużym płaskim talerzu, po kilka sztuk tak aby się ze sobą nie zlepiały. Gdy wystygną można je złożyć razem i przechowywać w pudełku z przykrywką w lodówce 2-3 dni. Smacznego ;)






1 komentarz: