To najlepsze marchewki w glazurze jako dodatek do obiadu jakie do tej pory udało mi się zrobić. Śmiało można jeść je same.
Mają lekko słodkawy smak, a śmietana nadaje im miękkości. Świetna sprawa jako uzupełnienie do mięs, kasz i sosów. Rozpoczynamy więc kuchenny wyścig z pysznościami.
Składniki:
1 kg drobnej marchewki
1 łyżka cukru
2 łyżki śmietany 18%
1 płaska łyżka mąki
szczypta soli
- Marchewkę umyć i obrać, większe marchewki przekroić na pół. Włożyć warzywa do garnka, zalać wodą, ma być jej o połowę więcej niż marchewek. Dodać szczyptę soli i gotować marchewki do miękkości na średnim ogniu pod przykrywką. Sprawdzać co jakiś czas widelcem poprzez nakłucie.
- Gdy marchewki zmiękną, wsypać łyżkę cukru i mieszać co parę minut, aby cukier się rozpuścił.
- Śmietanę wymieszać w kubeczku z mąką i dodać do marchewki. Wszystko energicznie wymieszać. Gotować jeszcze ok. 5 minut na bardzo małym płomieniu, co chwilę mieszając.
- Marchewka gotowa jest do podania od razu do jedzenia. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz