piątek, 23 listopada 2012

Wigilijne uszka grzybowe

Jeśli uszka grzybowe w moim domu na wigilię to tylko z tego przepisu. Tradycja wręcz z nich krzyczy ;). Dzięki mojej upartości zawsze robię je dzień przed wigilią. Można je również zrobić wcześniej i zamrozić.

Do jednego z tych uszek wkładam wyparzoną monetę. I całą moją rodzinę ogarnia radość gdy w trakcie jedzenia pysznego barszczu, komuś się trafi owe szczęście w uszku i zostaje właścicielem pieniążka.

Wszyscy gratulują szczęśliwcowi, na tym polega właśnie magia tego wieczoru. Każdy ma się cieszyć radością i obecnością innych domowników w trakcie wigilijnej kolacji.






Składniki na farsz 

Dwie garści suszonych grzybów
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
1 duża cebula
sól i pieprz

Ciasto na uszka

750 g mąki
375 ml gorącej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli

- Grzyby włożyć do naczynia, zalać wodą tak, aby wszystkie były przykryte, przykryć talerzykiem, albo pokrywką. Pozostawić na całą noc, aby grzyby mogły się dobrze namoczyć, muszą być cały czas w wodzie.

- Grzyby odgotować w świeżej wodzie, wylać tą w której się moczyły ok. 30 minut. Ugotowane odcedzić na durszlaku, wypłukać ponownie wodą 3-4 razy i ostudzić.

- Ostudzone grzyby zmielić w maszynce do mięsa na bardzo drobno.

- Pokroić cebulę w drobną kosteczkę, wlać na patelnię niedużą ilość oleju, wrzucić cebulę, osolić, dodać zmielone grzyby, wszystko ze sobą połączyć. Smażyć ok. 10 minut na niedużym ogniu. Ostudzić na patelni.

- Ostudzone grzyby przełożyć z patelni do miski, dodać bułkę tartą. Do smaku doprawić solą i pieprzem, wbić jajko, wszystko bardzo dokładnie wymieszać.

- Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać szczyptę soli. Do dużego kubka wlać gorąca wodę, dodać olej, wbić jajko. Wymieszać dokładnie i dodać do mąki. Wyrobić ciasto, tak aby było elastyczne.

- Odcinać nożem po kawałku ciasta, rozwałkować na placek średniej grubości. Placek pociąć na kwadraty. Na każdy nałożyć farsz. Kwadrat z farszem składać przeciwnymi rogami do siebie, aby utworzyć trójkąt. Zlepić pozostałe dwa rogi, aby farsz nie wypadł. Dwoma końcami zlepiać do siebie aby powstało uszko. Układać na desce do ciasta podsypanej mąką.

- Do dużego garnką wlać wodę, ponad połowę naczynia i osolić. W momencie gdy woda zacznie się gotowac, włożyć uszka, przemieszać delikatnie łyżką cedzakową. Gdy woda ponownie zacznie wrzeć, należy wyjąć uszka i układać je na płaskich talerzach, tak aby nie kleiły się do siebie. Gdy wystygną można je złożyć razem i przechowywać w lodówce. Smacznego!
















5 komentarzy:

  1. jeśli uszka są, barszcz gotowy, święta niech przychodzą!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, nominowałam Twój blog o zabawy Libster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazania zabawy !! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej :)

    Macie może jakiś pomysł na wigilijne danie? I chcielibyście podzielić się z innymi?
    Zapraszam do publikowania linków do potraw (oczywiście przekierowujących na waszą stronkę) na fanpagu fb: "Dania które muszą znaleźć się na Wigilijnym stole"

    https://www.facebook.com/daniaktoremuszaznalezcsienawigilijnymstole

    OdpowiedzUsuń