niedziela, 28 września 2014

Ciasto ze śliwkami i kruszonką kokosową


Dziś to śliwka będzie główną gwiazdą imprezy. W pięknej fioletowej sukience położy się na słodkim i pachnącym późnym latem cieście, delikatnie przykryjemy ją płaszczykiem z kruszonki kokosowej i voila! Ciasto na imieniny mamy wyśmienite.

Przed podaniem oczywiście warto je upiec :), a genialnie prosty przepis pochodzi stąd: Ciasto ze śliwkami. Ja dodałam więcej cukru, bo jak dla mnie pierwsza wersja była za kwaśna.




Składniki:

Owoce:
1 i 1/2 kg śliwek węgierek
ok. 100 g brązowego cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Ciasto:

400 g mąki pszennej tortowej
100 g cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła
1 jajko
6-7 łyżek wiórków kokosowych

- Umyte i osuszone śliwki przekroić na połówki, usunąć pestki.
- Owoce włożyć na dużą patelnie, dodać cukier i cukier waniliowy, wszystko przemieszać. Śliwki smażyć na małym ogniu do momentu aż zmiękną i powstanie syrop. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z łyżką wody, dodać do śliwek, wymieszać, zagotować i zestawić z ognia.

-  Natłuścić dużą blachę na ciasto np masłem, obsypać bułką tartą.

- Piekarnik nagrzać do 175 stopni.

- Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i pokrojone na małe kawałki masło. Wszystko rozetrzeć w palcach, tak aby powstała kruszonka.

- Do postałej kruszonki dodać jajko i dwie łyżki zimnej wody, uformować kulę, podzielić na dwie cześci - 60 % do 40%. Do mniejszej kuli dodać kokos i zrobić z tej części kruszonkę (będzie to górna warstwa ciasta)

- Na przygotowaną blaszkę wyłożyć większa część ciasta. Na cieście położyć smażone śliwki (nie muszą być ostudzone. Całość posypać równomiernie kokosową kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut. Smacznego! :)











5 komentarzy:

  1. Mmm, wygląda bajecznie, tak soczyście :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  4. Poważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda cudownie i jestem przekonana że tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyyycha, trochę zmodyfikowałam ilość cukru bo miałam kwaśne śliwki oraz dałam olejek migdałowy do śliwek. Najlepsze ciasto śliwkowe jakie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń