Wspaniała ciabatta z płatkami owsianymi, które są bogatym źródłem błonnika. Pyszna zarówno z dodatkami warzywnymi, mlecznymi jak i słodkimi, takimi jak dżemy. Sprawdzi się lepiej niż sklepowy chleb na śniadanie czy kolację.
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku, która dla mnie jest najlepszą stroną w Polsce jeśli chodzi o przygotowywanie różnych dań i przekazywaniu kulinarnych porad.
Plusem jest to, że ciasta nie trzeba wyrabiać. W oryginalne z podanych składników powinno uformować się 4 podłużne bułki, ja upiekłam je jednak w całości jak chleb i nie moczyłam płatków owsianych w wodzie.
Składniki na ciabattę:
600 ml mąki pszennej ( u mnie tortowa typ 500)
150 ml płatków owsianych
400 ml ciepłej wody
1 łyżka cukru
35 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
Do letniej wody skruszyć drożdże, dodać cukier i oliwę. Wszystko dobrze wymieszać i odłożyć na 5 minut.
Mąkę przesiać, dodać do niej płatki owsiane i zaczyn drożdżowy. Wymieszać drewnianą łyżką, dodać sól i ponownie wymieszać. Miskę z ciastem przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
Natłuścić naczynie w którym będzie pieczona ciabatta i przełożyć do niego wyrośnięte ciasto. Odłożyć na 30 minut do wyrośnięcia i dopiero wtedy nagrzać piekarnik do 250 stopni.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w 250 stopniach, po tym czasie piec jeszcze 15 minut, zmniejszając temperaturę do 150 stopni. Kroić należy ciabattę dopiero gdy wystygnie. Smacznego :)
Uwielbiam taką domową ciabattę. Najelpiej jeszcze ciepłą z konfiturą, idelane śniadanie :)
OdpowiedzUsuńojj chyba trudno byłoby mi się powstrzymać przed podjadaniem jeszcze gorącej :) ps.piękne naczynko do zapiekania
OdpowiedzUsuńale pysznie. Bardzo ciekawi dodatek platkow (:
OdpowiedzUsuńOoo! Domowa ciabata? Muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńdomowa :) i rewelacyjna w smaku, z tego co pamiętam to naczynie dało się kupić w sklepie internetowym
OdpowiedzUsuń