Bardzo kruche i smaczne, najlepsze zaraz po upieczeniu ze szklanką mleka do popicia. Ich smak jest taki jak u babci. Każdy rodzaj nadzienia będzie do nich pasował, ponieważ do samego ciasta dodaje się minimalną ilość cukru.
Jak na razie są to najlepsze rogaliki drożdżowe jakie udało mi się zrobić. Jeżeli znajdę inny przepis, który będzie lepszy to na pewno się nim podzielę ;-). Dodam, że płeć męska mogła by miło zaskoczyć swoje panie 8 marca takim właśnie smakołykiem.
Składniki:
10 g drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżki letniego mleka
1 szklanka śmietany
3 duże łyżki smalcu
3 jajka
szczypta soli
60 dkg mąki
kostka masła lub margaryny
dodatkowo:
dżem lub konfitura
Do letniego mleka dodać cukier i drożdże, dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać przygotowane drożdże i resztę składników. Wszystko dokładnie zagnieść, Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
Odkrawać po kawałku ciasta, rozwałkowywać tak, aby stworzyć koło. W zależności od tego jak mają być duże rogaliki dzielić dane koło na 4 lub 8 trójkątów.
Na trójkąt kłaść nadzienie w niedużej ilości np. dżem, konfiturę lub nutellę. Zwijać zaczynając od szerszego końca trójkąta. Boki zwinąć do środka.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Rogaliki układać na natłuszczonej blaszce z piekarnika w niedużych odstępach. Piec 25-30 minut w 180 stopniach. Ostudzone można posypać cukrem pudrem.
Piękne! Trzeba rozesłać przepis do Naszych panów;)
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają! Ale mi apetytu narobiłaś...
OdpowiedzUsuń;) apetyt można poskromić robiąc te rogaliki, a są naprawdę szybkie do zrobienia
OdpowiedzUsuńPiękne! Ja też mam w planach upieczenie takich :)
OdpowiedzUsuńsliczne rogaliki, uwielbiam wszelkie wypieki drozdzowe, rogaliki szczegolnie.
OdpowiedzUsuńMam taki sam półmisek. I też chętnie układam na nim rogaliki. Twoje wyglądają rewelacyjnie. :)
OdpowiedzUsuńmniam!! :) zapraszam na szybkozjesc.pl
OdpowiedzUsuń