Tuż przed nauką jazdy konnej, którą rozpoczęłam niedawno, zrobiłam dziś na szybko coś słodkiego, co można było bez problemu zawinąc w folię i wziąć ze sobą jako przekąskę.
Coś na słodko, a mianowicie pancakes z rodzynkami, z dodatkiem dżemu truskawkowego. Oryginalny przepis pochodzi stąd: pancakes. Ja dodałam więcej cukru i zamiast jagód, których nie ma jeszcze w naszych lasach użyłam rodzynek.
Składniki suche:
1 i 1/3 szklanki mąki
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
szczypta soli
Składniki mokre:
1 i 1/4 szklanki maślanki
2 duże jaja
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
1/2 szklanki rodzynek (trzeba je sparzyć wrzątkiem)
dżem truskawkowy
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać resztę składników suchych.
W drugiej misce wymieszać dokładnie za pomocą rózgi lub miksera składniki mokre.
Do wymieszanych składników mokrych dodawać stopniowo składniki suche i dokładnie mieszać. Wsypać rodzynki do masy i połączyć je z ciastem.
Nakładać na rozgrzaną patelnię po dwie łyżki ciasta na jeden placek i smażyć z obu stron do momentu zarumienienia.
Najlepiej smakują z dżemem, smacznego ;)
z rodzynkami nie dla mnie, a na zdjęciu tak ładnie wyglądają
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszamy na castingi do nowego programu
OdpowiedzUsuńkulinarnego MasterChef w tvn
W linku informacja o programie:
http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-
antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html
Pozdrawiamy,
Redakcja,
MasterChef
masterchef@tvn.pl
Zrobiłam je z Twojego przepisu. Wyszły świetne ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
PS. bardzo ładne zdjęcia!
Dziękuje babeczko :)
OdpowiedzUsuń