czwartek, 31 maja 2012

Pancakes z rodzynkami

Tuż przed nauką jazdy konnej, którą rozpoczęłam niedawno, zrobiłam dziś na szybko coś słodkiego, co można było bez problemu zawinąc w folię i wziąć ze sobą jako przekąskę.

Coś na słodko, a mianowicie pancakes z rodzynkami, z dodatkiem dżemu truskawkowego. Oryginalny przepis pochodzi stąd: pancakes. Ja dodałam więcej cukru i zamiast jagód, których nie ma jeszcze w naszych lasach użyłam rodzynek.



Składniki suche:

1 i 1/3 szklanki mąki
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
szczypta soli

Składniki mokre:

1 i 1/4 szklanki maślanki
2 duże jaja
2 łyżki oleju

Dodatkowo:

1/2 szklanki rodzynek (trzeba je sparzyć wrzątkiem)
dżem truskawkowy

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać resztę składników suchych.

W drugiej misce wymieszać dokładnie za pomocą rózgi lub miksera składniki mokre.

Do wymieszanych składników mokrych dodawać stopniowo składniki suche i dokładnie mieszać. Wsypać rodzynki do masy i połączyć je z ciastem.

 Nakładać na rozgrzaną patelnię po dwie łyżki ciasta na jeden placek i smażyć z obu stron do momentu zarumienienia.

Najlepiej smakują z dżemem, smacznego ;)







4 komentarze:

  1. z rodzynkami nie dla mnie, a na zdjęciu tak ładnie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie zapraszamy na castingi do nowego programu

    kulinarnego MasterChef w tvn

    W linku informacja o programie:

    http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-

    antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html


    Pozdrawiamy,

    Redakcja,
    MasterChef
    masterchef@tvn.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam je z Twojego przepisu. Wyszły świetne ;)
    Zapraszam do mnie :)
    PS. bardzo ładne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń